today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Ο πρόεδρος του Μεξικού δωρίζει μέρος του μισθού του για να στηρίξει τις προσπάθειες κατά κορωνοϊού

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει το ένα τέταρτο του μισθού του για να βοηθήσει τη χώρα του να ανταπεξέλθει στην κρίση του νέου κορονοϊού, που πλήττει την οικονομία, ενθαρρύνοντας τους δημόσιους αξιωματούχους να δωρίσουν μέρος από τα εισοδήματά τους.

Δεδομένου ότι ο μηνιαίος μισθός του προέδρου κυμαίνεται στα 108.000 πέσος (4.806 δολάρια), η συνεισφορά ανέρχεται σε περίπου 27.000 πέσος (1.201 δολάρια), χρήματα που προορίζονται για το σύστημα υγείας της χώρας του.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε εάν θα το κάνει για μία και μοναδική φορά ή εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενες μειώσεις.

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 2018, ο Λόπες Ομπραδόρ προχώρησε σε σειρά ενεργειών που στόχευαν να δείξουν στους Μεξικανούς ότι ο πρόεδρος είναι οικονομικά φειδωλός και αδιάφθορος.

Έχει ήδη μειώσει τον μισθό του κατά 40%, έχει κάνει περικοπές μισθών σε υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, έχει πουλήσει τα κυβερνητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά και αρνείται να χρησιμοποιεί το προεδρικό μέγαρο Los Pinos που χρησιμοποιούν οι επικεφαλής του μεξικανικού κράτους από τη δεκαετία του 1939, το οποίο μετατρέπει σε πολιτιστικό κέντρο.

«Δεν μπορεί να υπάρχει πλούσια κυβέρνηση και φτωχός λαός», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί το πρωί, προτρέποντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ