today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Επιστολή Κ.Ζέρβα προς τον Ε.Ιμάμογλου για να διαφυλάξει την Αγία Σοφία ως μουσείο

Κάλεσμα στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μουσείου απευθύνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε επιστολή του προς τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ζέρβας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή «μετατρέπεται σε εστία διχασμού ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο εδώ και δεκαετίες ενώνει πολιτισμούς και θρησκείες».

«Οι πόλεις τις οποίες έχουμε την τιμή να υπηρετούμε, η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη, ήταν και παραμένουν δύο σημαντικά κέντρα της Μεσογείου που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς», υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ακόμη ότι η Αγία Σοφία εμπεριέχεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που επιφέρει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για κάθε κράτος που έχει συνυπογράψει τη σχετική Συνθήκη.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφαιρεί τον οικουμενικό της χαρακτήρα και συνιστά πράξη προσβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αντίθετα η διατήρηση της μουσειακής υπόστασης του μνημείου είναι προς όφελος όλων. Είναι προς όφελος της πόλης σας, της τουρκικής κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας», τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ