today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Τ.Θεοδωρικάκος: Γίνεται πράξη η αποκομματικοποίηση του κράτους

Τον ρόλο των υπηρεσιακών γραμματέων στο επιτελικό κράτος, ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την  ομιλία του στην εκπαιδευτική δράση «Υπηρεσιακοί Γραμματείς στο επιτελικό κράτος: Μετασχηματίζοντας γνώσεις και εμπειρίες», που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «η θέση του υπηρεσιακού γραμματέα είναι η πεμπτουσία της διαρκούς αξιολόγησης και αξιοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό», δίνοντας, ταυτόχρονα, έμφαση στο γεγονός ότι μέσω του νέου θεσμού γίνεται πράξη η αποκομματικοποίηση του κράτους.

Επίσης, τους κάλεσε να υπηρετούν σωστά την εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «οι ράγες που κινείται πλέον το ‘‘τρένο” Ελλάδα, δεν πρόκειται να μεταβληθούν, όποιος και να κυβερνά τον τόπο».

Για τον ρόλο του δημοσίου τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει διπλή αποστολή: Να εξυπηρετεί την υγιή επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις σε όλους τους τομείς.

«Πρέπει να εμπνεύσουμε στους πολίτες μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως κάναμε την περίοδο της πανδημίας και αυτό αποτελεί βασικό στόχο μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το υπουργείο», είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται ως κράτος να έχουμε βιώσιμη προοπτική αν δεν ισχυροποιήσουμε την οικονομία μας. Και όταν μιλάμε για οικονομία, μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι ένα μάθημα που πήραμε όλοι τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης. Το κράτος δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του επιχειρηματία. Επιχειρηματίες μπορούν να είναι οι ιδιώτες. Και το κράτος ευνοεί την ιδιωτική, υγιή, επιχειρηματικότητα».

Συνεχίζοντας ενημέρωσε για τρεις βασικές προτεραιότητες που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να γνωρίζουν βάση της θέσης και του θεσμικού τους ρόλου.

Πρώτον για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αξίας 2,5 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα που η χρηματοδότησή του είναι διασφαλισμένη και στο οποίο μπορούν να μετάσχουν και οι 332 δήμοι της χώρας.

Δεύτερον, η παρέμβαση στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού στην Αυτοδιοίκηση.

Τρίτον, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του ΑΣΕΠ και του συστήματος προσλήψεων, καθώς μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί η αντικειμενικότητα, αλλά πρέπει να επιτευχθεί και η ταχύτητα κάλυψης κενών θέσεων, μέσω ενός νέου νόμου. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ο νόμος ετοιμάζεται και με τη συμβολή στελεχών του ΑΣΕΠ.

Η δράση στην οποία μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης και απευθύνεται στους μόνιμους υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4622/2019 για το επιτελικό κράτος.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι ημέρες (14 – 16 Ιουλίου και 21 – 23 Ιουλίου), ενώ προγραμματίζονται ανάλογες δράσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ