today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

“Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” από 18/7 έως 30/9

Η σύζευξη αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και σύγχρονου που επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της επικράτειας, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και οικονομικής στήριξης του οπτικοακουστικού τομέα με καλοκαιρινές δωρεάν παραστάσεις, τη σκιά της πανδημίας, ξεκινούν το Σάββατο 18 Ιουλίου από τη Ρωμαϊκή Αγορά. Με τη μοναδική συναυλία της Ανίτα Ρατσβελισβίλι, σε δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σαιν-Σανς, Κερουμπίνι και Μάγερμπερμια.

Η σταρ της όπερας, με την θεαματική πορεία στις κορυφαίες όπερες του πλανήτη και τις διθυραμβικές κριτικές, συμβάλει αφιλοκερδώς στην εναρκτήρια εκδήλωση του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Μαζί της η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

«Καλλιτέχνες του διαμετρήματος της Ανίτα Ρατσβελισβίλι είναι ο λόγος που υπάρχει η όπερα» έχουν γράψει οι Νιου Γιορκ Τάιμς «και η εμφάνιση της είναι μεγάλο γεγονός» έλεγε σήμερα ο Γιώργος Κουμεντάκης, διευθυντής της ΕΛΣ, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το υπουργείο Πολιτισμού για τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», μαζί με τους διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείο Πολιτισμού.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την διεύθυνση της ΕΛΣ nationalopera.gr και από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Πολιτισμού με online προβολές πολιτιστικού περιεχομένου στην διεύθυνση https://digitalculture.gov.gr Επίσης, θα μεταδοθεί την Κυριακή 19/7 στις 21.00 από την ΕΡΤ2 και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκές τηλεοράσεις, μέσω της EBU.

Στην ίδια επανεκκίνηση του Πολιτισμού με διεθνείς προεκτάσεις στοχεύει και η αναμετάδοση στο εξωτερικό των« Περσών» του Αισχύλου με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο, στις 25/7, με τη στήριξη του ΥΠΠΟ και του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Επειδή δεν έχουμε βάλει εισιτήριο είναι στην διακριτική ευχέρεια των θεατών του εξωτερικού αν επιθυμούν να κάνουν, αντί αντιτίμου, μια δωρεά στο Εθνικό Θέατρο» είπε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού, υπενθυμίζοντας ότι τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελούν «γεγονός που καθόρισε την πορεία του δυτικού κόσμου».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Την επομένη, 1η Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σε εκδηλώσεις του επόμενου καλοκαιριού, που θα κριθούν από επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού.

Συνολικά εφέτος στο πλαίσιο του νέου θεσμού, εκτός από τις εκδηλώσεις της πανσελήνου που παραδοσιακά οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιούνται 270 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού σε 122 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και προαύλιους χώρους μουσείων σε 43 Περιφέρειες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και να κάνουν ηλεκτρονικές κρατήσεις – έχουν ήδη ξεκινήσει για τις 30 πρώτες εκδηλώσεις- στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού. Οι παραστάσεις είναι δωρεάν και τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλει η πολιτεία για την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ