today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά, επαναφέροντας την στις ρίζες της

Λανθασμένη απόφαση χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πως η Τουρκία θα προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, «επαναφέροντάς την στις ρίζες της», όπως έκαναν οι πρόγονοί της.

Επιχειρηματολόγησε, δε, την απόφασή του αναφέροντας πως υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους από όσους η Ευρώπη έχει για μουσουλμάνους.

«Υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι πρώτες συλλογικές μουσουλμανικές προσευχές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως σήμερα η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοικτή στους επισκέπτες εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, στη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές εικόνες θα πρέπει να καλύπτονται.

Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις του ναού «δεν αποτελούν εμπόδιο στη διεξαγωγή των προσευχών», υπογράμμισε η τουρκική αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ