today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Α.Μέρκελ: Δεν ανακατεύομαι στο θέμα της διαδοχής μου

Πλήρης ταύτιση διαπιστώθηκε μεταξύ της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ και του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ σε ό,τι αφορά την πολιτική που ασκήθηκε για την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις ευρωπαϊκές λύσεις που πρέπει να προωθηθούν στο εξής. Η κυρία Μέρκελ απέφυγε ωστόσο να στηρίξει ευθέως τον κ. Σέντερ ως υποψήφιο Καγκελάριο για τις εκλογές του 2021 και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Βαυαρία έχει έναν καλό Πρωθυπουργό».

«Ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει, το βλέπουμε καθημερινά», τόνισε η Καγκελάριος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Σέντερ, μετά την συμβολική συμμετοχή της στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι και η βαυαρική κυβέρνηση συμφωνεί πως «έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται έκτακτες απαντήσεις». Τόνισε δε ότι η προσοχή της, ως προεδρεύουσας και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, είναι στραμμένη στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής απόφασης για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

«Δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση ότι η πανδημία τελείωσε», δήλωσε από την πλευρά του και ο κ. Σέντερ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η κατάσταση να κλιμακωθεί εκ νέου. «Η δύναμη βρίσκεται στην ησυχία», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας έκφραση που χρησιμοποιεί συχνά η Καγκελάριος, «από την οποία», όπως είπε, «μπορούμε να μάθουμε πολλά». Ο βαυαρός Πρωθυπουργός εξήρε την κυρία Μέρκελ για την στάση της κατά την διάρκεια της κρίσης, επισημαίνοντας ότι τα καλά αποτελέσματα της Γερμανίας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη και εξέφρασε την πλήρη στήριξη του κρατιδίου του στη γερμανική προεδρία, την οποία περιέγραψε ως «την πιο σημαντική προεδρία ως τώρα». Πρέπει να υπάρξει «ευρωπαϊκή απάντηση» στην κρίση και «η Γερμανία μπορεί, ως προεδρεύουσα, να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση», πρόσθεσε.

Η παρουσία της κυρίας Μέρκελ σήμερα στη Βαυαρία ερμηνεύθηκε από πολλούς αναλυτές ως έμμεση στήριξη στον Μάρκους Σέντερ, ο οποίος φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να λάβει το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία στις εκλογές του 2021. «Μπορεί ο κ. Σέντερ να γίνει Καγκελάριος;», ερωτήθηκε ευθέως η κυρία Μέρκελ, ενώπιον του βαυαρού Πρωθυπουργού και αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). «Γνωρίζετε ότι την επόμενη χρονιά δεν θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία. Με αυτή την δήλωση συνδέεται και το γεγονός ότι δεν αναμιγνύομαι στο ζήτημα του διαδόχου μου. Η Βαυαρία έχει έναν καλό Πρωθυπουργό. Από μένα δεν θα ακούσετε σήμερα περισσότερα για αυτό το θέμα», είπε η χαμογελώντας η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι εφόσον προσκληθεί, είναι πρόθυμη να συμμετάσχει και στις συνεδριάσεις υπουργικών συμβουλίων άλλων κρατιδίων, ακόμη και αν η ηγεσία τους δεν ανήκει στο κόμμα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ