today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Ν.Δένδιας. Επί τάπητος οι σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού αλλά και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει πως θα αναφερθεί στο θέμα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την Ε..Ε να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ νωρίτερα υπογράμμισε και τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Oι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν, επίσης, και σε τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ