today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Μέχρι τέλος του 2020 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Η διασύνδεση προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος χρόνου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου θα ξεκινήσει παράλληλα από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor-Ελληνικά Καλώδια και Prysmian, στα μέσα Σεπτεμβρίου στα Χανιά. Μόλις ηλεκτριστεί τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη “μικρή” διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Με την ολοκλήρωση και της “μεγάλης” διασύνδεσης “Ηράκλειο – Αττική” το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη στο εργοστάσιο της “Ελληνικά Καλώδια”, που έχει αναλάβει την παραγωγή του καλωδίου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την  πορεία κατασκευής του πρώτου καλωδίου που θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. “Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μία σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας κατορθώσαμε να το κρατήσουμε στις ράγες χάρη στην ετοιμότητα του Διαχειριστή και των αναδόχων μας” επεσήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ