today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Οι επερχόμενες πολιτικές μάχες του Κ.Μητσοτάκη

Εν μέσω μιας ατέρμονης σκανδαλολογίας για μαγαζιά, κυκλώματα και ύποπτες συναλλαγές, που γυρίζουν την πολιτική ζωή της χώρας δεκαετίες πίσω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί, δια ζώσης, στις 16 και 17 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες όπου θα αποφασιστεί το ύψος του ποσού το οποίο θα λάβει η κάθε χώρα- μέλος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του covid 19.

Τα 32 δις ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ, που είναι η κοινή πρόταση Μακρόν-Μέρκελ προς την Κομισιόν, είναι πρώτη μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη περίοδο του Πρωθυπουργού.

Του Κώστα Πασίση

Αυτή είναι και η μεγάλη «εικόνα» που βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτακης ο οποίος έχει ζητήσει από την Επιτροπή Πισσαρίδη να του ετοιμάσει το σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ.

Για την Ελλάδα η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής είναι ένα ραντεβού με την Ιστορία καθώς το πακέτο-διάσωσης χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την μελλοντική πορεία της χώρας, με δεδομένο ότι ο κορωνοιος είναι ακόμη ενεργός και απειλητικός για κάθε οικονομία.

Στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία για την έκβαση αυτής της μάχης, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτο …ημίχρονο, μια νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής, καθώς τα εμπόδια από τις χώρες του Βορρά δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη.

Για εκείνο, όμως, που εμφανίζονται σίγουροι, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ότι η συγκεκριμένη βοήθεια δεν θα συνδεθεί με νέο μνημόνιο και επαχθείς όρους. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα μαζί με τους συμμάχους της, έχει στείλει ένα καθαρό μήνυμα.

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων που βρίσκονται σε οριακό σημείο, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα που αποσκοπούν στην εκτόνωση της έντασης.

Ο Πρωθυπουργός στην επικείμενη σύνοδος Κορυφής θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας καθώς η στρατηγική απόφαση της Ελλάδας είναι σταδιακά οι ελληνοτουρκικές διαφορές να γίνουν και ευρωτουρκικές καθότι τα ελληνικά σύνορα που αμφισβητεί η Άγκυρα είναι και ευρωπαϊκά.

Ωστόσο, τα πράγματα εδώ παραμένουν περίπλοκα και θολά. Η Ευρώπη δεν έχει σταθερή γραμμή και είναι αμφίβολο, αν θα αποκτήσει στο εγγύς μέλλον…
«Πέπλο» μυστηρίου υπάρχει και για τη φημολογούμενη κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που «πυροδοτήθηκε» από το ξαφνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερνογάν για την οποία δεν έχουν διαρρεύσει πολλές πληροφορίες.

Χθες ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο «Σκάι» ρωτήθηκε σχετικά αλλά η απάντηση κινήθηκε στα πλαίσια του διπλωματικού πρωτοκόλλου. «…Έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είχαν διακοπεί, αλλά όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν ήθελε να μίλα μαζί μου. Είναι σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

Περισσότερο ενδιαφέρουσα ήταν πάντως η συνέχεια… «Για το ζήτημα καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά έχω περιγράψει στον Ερντογάν το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς, ανέφερε μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την κινητικότητα που υπάρχει, μεταξύ των δυο χωρών.

Σε αυτή τη συνέντευξη πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτα ξεκάθαρος στο θέμα των εκλογών, χαρακτηρίζοντας ως ανέντιμη κίνηση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ