today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Ν.Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας σε όλη την χώρα

«Οι 31 από τις 32 δομές φιλοξενίας της χώρας είναι δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο σας ήταν να γεμίσετε τη χώρα με δομές» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και στις παρατηρήσεις κυρίως των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Ο Νότης Μηταράκης επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά στην δημιουργία των νέων δομών, ρωτώντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν συμφωνούν με το κλείσιμο της ΒΙΑΛ στη Χίο και της Μόρια στην Λέσβο, ή θέλουν την διατήρηση αυτής της κατάστασης. «Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές» υποστήριξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου «θα προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αλλά και θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας, τόσο για τους διαμένοντες σε αυτές, όσο και στις τοπικές κοινωνίες», αλλά εσάς είπε, «σας αρέσει αυτή η φαβέλα για πολιτικούς λόγους και ήσασταν απέναντί μας, όταν προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Η χώρα μας, είπε, «εφαρμόζει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική και πλέον έχει αλλάξει η εικόνα του μεταναστευτικού, καθώς με σταθερά βήματα ανακτούμε τον έλεγχο. Αντιμετωπίζουμε βέβαια πολλαπλά μέτωπα, όπως την κόπωση των τοπικών κοινωνιών, διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, μια αντιπολιτευτική λογική που δεν θέλει να αντιμετωπίσει την αναγκαιότητα λήψης δύσκολων αποφάσεων, αλλά – δεν το κρύβω – και την αντίδραση αυτών που δεν θέλουν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση διαχείρισης των πόρων. Πλέον, όμως, έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, από την δική του πλευρά, χαρακτήρισε «αποτυχημένη» την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας «δεν γίνεται ενώ παραλάβατε τα νησιά με 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αυτά σήμερα έχουν 33.000 και να μας λέτε ότι έχετε πετύχει την αποσυμφόρηση των νησιών». Έχουμε, είπε, «κατά 65% αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων στα νησιά». «Μιλάτε για διαφάνεια και δεν είπατε λέξη για τα 4,4 εκατομμύρια απευθείας ανάθεση για το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μαλακάσας, όπως και για τα 3,7 εκατομμύρια της απευθείας ανάθεσης στο Κλείδι. Για να μη μιλήσουμε για τις απευθείας αναθέσεις με 18.000 ευρώ για απομαγνητοφωνήσεις που έχουν δοθεί».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναρωτήθηκε επίσης, για το «εάν υπάρχει ακόμα ο Εθνικός Συντονιστής και εάν η Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα ανήλικα συνεχίζει τη δουλειά της;» Επέκρινε τον υπουργό ότι κατήργησε τα προγράμματα Εστία και Φιλοξενία, και είπε πως το δόγμα της κυβέρνησης είναι «το δόγμα της αδύνατης αποτροπής, το δόγμα της μετατροπής της χώρας σε ασπίδα της Ευρώπης του Όρμπαν. Η βιοπολιτική σας επιλογή είναι το ‘εξαθλιώστε, φυλακίστε, χτυπήστε, εγκλωβίστε, πνίξτε για να μην έρχονται εδώ’ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Αυτή την πολιτική υλοποιείτε…» Μια πολιτική, όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, «άθλια, εκτός δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης και της Ελλάδας, ακροδεξιά, με την οποία δημιουργείτε καταστάσεις που μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απάντησε μεταξύ άλλων στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «εμείς είπαμε για μείωση 23% των διαμενόντων στα νησιά από 1η Ιανουαρίου και αυτό κάναμε […] Εμείς κάνουμε αποσυμφόρηση, χωρίς να δημιουργούμε νέες δομές. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 είχαμε αυξημένες ροές, ανακτήσαμε τον έλεγχο, μειώσαμε τις ροές, διπλασιάσαμε τις αποφάσεις ασύλου, μειώνουμε τους διαμένοντες, και στα νησιά, και στην ηπειρωτική Ελλάδα». Ζητάμε, είπε ο κ. Μηταράκης «έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για τις επιστροφές και τις απελάσεις, κάτι που ανέφερα και σήμερα μιλώντας στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού πλέον, «γίνεται μετά από έγκριση του γενικού γραμματέα και δύο μόνιμων διευθυντών του υπουργείου, αυτά γνωστοποιούνται στη Βουλή με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής».

Αναφορικά με το Λιμενικό Σώμα, ο υπουργός απάντησε στον κ. Τζανακόπουλο ότι δρα «με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή», ενώ τέλος για το «σκάνδαλο» που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις «απομαγνητοφωνήσεις», ανέφερε ότι «αυτές δεν κοστίζουν 23.000 ευρώ, αλλά 50 ευρώ ανά απομαγνητοφώνηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική παλινωδιών στην αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού. Από τον Εθνικό Συντονιστή, είπε, περάσαμε στους συντονιστές ανηλίκων. Φτιάξατε ένα υπουργείο που σκοπεύετε να συνεχίσετε να το στελεχώνετε με μετακλητούς υπαλλήλους. Μίλησε δε, για αναξιοκρατία και αδιαφάνεια στις επιλογές των διοικητών δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, και για κατά παρέκκλιση δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται σωρηδόν.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απάντησε στις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ για τον συντονιστή, λέγοντας πως «όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης που ασχολήθηκαν με το μεταναστευτικό, έχουν παραμείνει στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του μεταναστευτικού, και ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Κουμουτσάκος και ο κ. Στεφανής και η ειδική συντονίστρια, η κ. Αγαπηδάκη. Ενισχύσαμε με ανθρώπινο δυναμικό το μεταναστευτικό, δημιουργήσαμε το υπουργείο, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο ήταν αρκετά μεγαλύτερο».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ανέφερε πως «η απάνθρωπη και αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζεται στο προσφυγικό, είναι η πιο αποκαλυπτική εικόνα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «διαγκωνίζεστε για το ποιος ξεπέρασε περισσότερο το μέγεθος της βαρβαρότητας, λες και υπάρχει ανεκτό μέγεθος στη βαρβαρότητα». Ζήτησε από τον υπουργό «να μην κατηγορείτε τους νησιώτες που εναντιώθηκαν στα σχέδιά σας για τη διατήρηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά, για τη διατήρηση των συνθηκών εγκλωβισμών, για την διαιώνιση αυτής της βαρβαρότητας» και του ζήτησε να προχωρήσει σε έναν «μαζικό απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών». Επισήμανε ωστόσο, πως «η πολιτική του εγκλωβισμού, της καταστολής, της περιστολής των δικαιωμάτων είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ούτε η Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί. Είναι η ίδια πολιτική που, με παραλλαγές, φυσικά υπηρέτησαν και υπηρετούν και οι δύο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώνσταντίνος Χήτας, ανέφερε πως «δεν βλέπουμε καμία μείωση στις ροές», μιλάτε όλοι τόσο ώρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράνομα ευρισκόμενοι στην Ελλάδα και κανείς δεν μιλάει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες συμπολίτες μας, στα χωριά, στις πόλεις, στις κωμοπόλεις, στα νησιά». Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «οι μεταναστευτικοί δήμοι κινδυνεύουν να απολέσουν την ελληνική τους ταυτότητα» και μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον υπουργό ότι «μοιράζει χρήμα για να έχουν οι παράνομοι μετανάστες ιδανικές συνθήκες όταν οι Έλληνες κυνηγάνε και την δεκάρα…»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε πως «η νυν και η πρώην κυβέρνηση της χώρας ήταν και είναι δεμένες στο άρμα των πολιτικών των μνημονίων και στο μεταναστευτικό». Δεν μπορεί, είπε, να δεχόμαστε «η Ελλάδα να γίνει η ασπίδα απέναντι σε ανθρώπους κατατρεγμένους, πένητες και πλάνητες, που μέσα στην απελπισία τους αναζητούν απεγνωσμένα, μία έστω πιθανότητα καλύτερης ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους». Δεν μπορεί πρόσθεσε, «να δημιουργούνται στην κοινωνία μας διλήμματα σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, που βασίζονται στην υπεραπλούστευση του προσφυγικού ζητήματος». Για αυτό, όπως ανέφερε, το κόμμα του ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, καθώς «αντιστέκεται στη ρατσιστική ακροδεξιά ιδεολογία και στον διακομματικό μνημονιακό εθνικισμό. Η καλύτερη άμυνα της χώρας σε μια τέτοια επικίνδυνη και ταραγμένη περιοχή και συγκυρία, είναι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου που σήμερα η κυβέρνησή βάρβαρα και βάναυσα παραβιάζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ