today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Αλ.Τσίπρας: Είμαι περήφανος για όσα αφήσαμε πίσω μας

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει για να βάλει τον τόπο ξανά σε ένα δρόμο προόδου

“Δύσκολο” και “σκοτεινό” χαρακτήρισε τον τελευταίο χρόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, με αφορμή την ολοκλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, συγκρίνοντάς τον με την προηγούμενη διακυβέρνηση και προέβλεψε ότι “γρήγορα” θα επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βάλει “τον τόπο ξανά σε ένα δρόμο προόδου”.

“Δεν είναι μια ευχάριστη επέτειος για τον τόπο, ούτε για μας, ούτε για τη χώρα. Γιατί ο τελευταίος ήταν ένας δύσκολος και σκοτεινός χρόνος. Σκοτεινός για τη δημοκρατία, για την κοινωνία, για την οικονομία, για τους ανθρώπους που μοχθούν καθημερινά, σκοτεινός για τη μεσαία τάξη που τόσα πολλά της υποσχέθηκαν, και βέβαια για τους νέους και τις νέες, για τη νεολαία”, είπε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τη συνεδρίαση.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, “πριν από ένα χρόνο τέτοιο καιρό παραδώσαμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα μνημόνια”, “σε τροχιά ανάπτυξης για δώδεκα συνεχή τρίμηνα”, “με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος”, “με αναβαθμισμένη διεθνή αξιοπιστία”, “με αναβαθμισμένο το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας μετά από πολύ σημαντικές επιτυχίες και συμφωνίες για κρίσιμα εθνικά θέματα”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο μαξιλάρι των 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα “άδεια” δημόσια ταμεία για “πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου”, ενώ δήλωσε εκ μέρους όλων “περήφανος” για “όσα άφησαν πίσω”.

Μαζί με 37 δισεκατομμύρια μαξιλάρι για την οικονομία. Η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που μια κυβέρνηση όχι μόνο δεν αφήνει άδεια τα ταμεία, αλλά αφήνει μια προίκα ικανή να κρατήσει την οικονομία και τη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή…Έταξαν πέρυσι, ανάπτυξη 4% και μετά έσπρωξαν την οικονομία στην ύφεση, πριν ο κορονοϊός χτυπήσει τη χώρα. Έταξαν πέρυσι, καλοπληρωμένες δουλειές και τώρα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά, την ανεργία να απειλεί τις οικογένειές τους, και τις απολύσεις να γίνονται η νέα κανονικότητα. Έταξαν πέρυσι, στη μεσαία τάξη γενναία μείωση της φορολογίας, και τώρα την αφήνουν αβοήθητη και απειλητικά «επιστρεπτέα» απέναντι στην κρίση που ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της. Έταξαν πέρυσι, υπευθυνότητα και σοβαρότητα και τώρα οδηγούν τον τουρισμό, στις πιο δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, σαν αυτοκινητάκι από τα συγκρουόμενα. Υπέγραφε προεκλογικά ο κύριος Μητσοτάκης συμφωνία αλήθειας με το λαό. Έτσι έλεγε. Και τώρα, αυτή η πολιτική που ρημάζει ανθρώπους, κλείνει σπίτια, και απειλεί την κοινωνία με επιστροφή στα δίσεκτα χρόνια, βλέπουμε να συνοδεύεται από ψέματα, ψέματα, και πάλι ψέματα”.

Κλιμακώνοντας την επίθεση συμπεριέλαβε τα ΜΜΕ λέγοντας: “Κατασκευάζουν με σύστημα, κυνισμό, και με τη συνδρομή πολλών γνωστών μεγάλων ΜΜΕ μια ανατριχιαστική για όποιον επιμένει να είναι πολίτης και όχι τηλεθεατής εικονική πραγματικότητα. Δεν τα έχω ζήσει, αλλά από όσο μπορώ να γνωρίζω, νομίζω δεν είναι υπερβολική η διαπίστωση, ότι ποτέ άλλοτε με εξαίρεση τα χρόνια της χούντας, δεν υπήρξε τέτοιο χάσμα ανάμεσα στην αλήθεια και στην εικόνα της μαζικής προπαγάνδας. Γιατί, άλλωστε, μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα ο πολίτης που ζει ένα καθημερινό δράμα, υποχρεώνεται να παρακολουθεί στις ειδήσεις την εικονική του ευτυχία”.

Ειδική αναφορά έκανε στην λίστα Πέτσα: ” Η λίστα Πέτσα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι γνωστό πια σε όλους το αίσχος της διανομής δημόσιου χρήματος σε μικρά και μεγάλα ΜΜΕ, σε συνθήκες πλήρους και ολοκληρωτικής αδιαφάνειας. Η απευθείας ανάθεση της μοιρασιάς σε ιδιωτική εταιρία έναντι σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ. Τα κριτήρια Μητσοτάκη που επικράτησαν για τη μοιρασιά των 20 εκατομμυρίων. Ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για την ύπαρξή τους καλά καλά. Μόνο ο αποκλεισμός ανεπιθύμητων μέσων και η ένοχη σιωπή του Μαξίμου για βδομάδες, μέχρι να μαγειρέψουν τα ποσά και τα ονόματα. Ένα πράγμα μόνο: Αν κάτι δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο πώς, με πόσο κυνισμό, πόση κομματική και οικογενειακή φαυλότητα, πόσο θράσος, πόση έλλειψη σεβασμού για όσους υποφέρουν, έκαναν την υγειονομική κρίση ευκαιρία, αυτή είναι η λίστα Μητσοτάκη-Πέτσα. Και αυτή η ιστορία δε θα τελειώσει εδώ. Θα δώσουν λογαριασμό μέχρι τέλους. Και όχι μόνο στο πεδίο της πολιτικής ευθύνης. Γιατί τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων δεν είναι οικογενειακή περιουσία, για να εκβιάζουν με αυτά για τη μονοφωνία στην ενημέρωση…Και μια προειδοποίηση προς κάθε δημοκρατικό πολίτη: Όσο πιο ένοχοι και πιο υπόλογοι καθίστανται, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται

Αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις κατηγορώντας την κυβέρνηση για ” άσκηση κρατικής βίας χωρίς κανένα μέτρο, φραγμό, και όριο…Η δημόσια τάξη ταυτίζεται με σπασμένα κεφάλια, επιθέσεις των ΜΑΤ, αστυνομική βαρβαρότητα και δηλώσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Η Αριστερά, αλλά και η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, και οι κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στο σήμερα και στο αύριο, κηρύσσονται εσωτερικός εχθρός. Και αντιμετωπίζονται ως εσωτερικός εχθρός. Με το νομοσχέδιό τους κηρύσσουν ακόμα και τη «ριζοσπαστικοποίηση» εκτός νόμου. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: “Δώστε εντολή να τη συλλάβουν τη ριζοσπαστικοποίηση, κύριε Μητσοτάκη, γιατί είναι όντως επικίνδυνη για την κανονικότητα που ετοιμάζετε στους Έλληνες. Τι επιδιώκουν, όμως, με όλα αυτά είναι νομίζω φανερό: Να προλάβουν τις αντιδράσεις στην πολιτική τους, που είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν και να ενταθούν”.

“Μας φοβούνται…Γιατί σωστά έχουν καταλάβει ότι δε πρόκειται να τους επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδιά τους, σκίζοντας τη θάλασσα της κοινωνικής αντίστασης, για να περάσουν όπως πέρασε ο Μωυσής. Και επειδή το έχουν καταλάβει επιστρατεύουν μαζί με την τρομοκρατία, τη συκοφαντία. Μαζί με το κράτος το παρακράτος. Μαζί με την αστυνομία, τη μαφία. Ίσως πει κάποιος σήμερα ότι χρησιμοποιώ σκληρές εκφράσεις. Όχι. Γιατί, καμιά σκληρή έκφραση δεν μπορεί να αποδώσει την ανηθικότητα της δολοφονίας χαρακτήρων που επιχειρούν, προκειμένου να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας…Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί αυτό η ελληνική Δεξιά. Την κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία. Την ξέρει καλά τη διαδικασία της διαβολής και της λάσπης. Ως εδώ λοιπόν. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας δε θα κάνουν σε εμάς τα παπαγαλάκια των υπόδικων επιχειρηματιών. Ως εδώ. Με το ήθος και την ιστορία της αριστεράς δε θα αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια”, ανέφερε.

“Όταν με το καλό επανέλθουμε -και θα επανέλθουμε να είστε σίγουροι πιο γρήγορα απ’ όσο νομίζουν κάποιοι στη διακυβέρνηση του τόπου, ιδίως με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την ψήφο του λαού, έχουμε όχι μόνο το ηθικό και το πολιτικό κεφάλαιο, αλλά πλέον και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να βάλουμε μαζί με τους Έλληνες και τις Ελληνίδες την Ελλάδα ξανά σε ένα δρόμο προόδου, δημοκρατίας, και κοινωνικής δικαιοσύνης”, είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ