today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Αριστοτέλης, Άγιον Όρος και Αλέξης Ζορμπάς, το τρίπτυχο στο οποίο επενδύει η Ανατ. Χαλκιδική

Tα πολύτιμα και χειροποίητα χαλιά κρέμονται στα μπαλκόνια. Ένδειξη ευφορίας και γιορτής. Μιας γιορτής που δεν αφορά μόνο τον πολιούχο του Παλαιοχωρίου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, αλλά και μια φιγούρα από το παρελθόν, αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του τόπου, συνδεδεμένο με ένα σπουδαίο και βραβευμένο συγγραφέα: Τον Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη. Το χωριό της ορεινής Χαλκιδικής με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια, αγκαλιάζει την ιστορία του και υποδέχεται εκ νέου το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη να γράψει το πρώτο, κι ίσως ένα από τα καλύτερα βιβλία του, το “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”. Ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που λίγα χρόνια αργότερα, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Μιχάλη Κακογιάννη, παίρνει το πρόσωπο του ηθοποιού Άντονι Κουίν και χορεύει στα μουσικά βήματα του Μίκη Θεοδωράκη, κάνοντας τον Zorba the Greek ακόμη πιο γνωστό διεθνώς.

Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι -που οι πολλοί κληρονόμοι του αποφάσισαν να δωρίσουν στο Δήμο για να το αξιοποιήσει- θα υπενθυμίζει εφεξής με την παρουσία του, τα περισσότερα από 20 χρόνια που πέρασε ο κατά κόσμον Γιώργος Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι, όπου έζησε με την οικογένειά του, έκανε 12 παιδιά και εργάστηκε ως μεταλλωρύχος.

Στόχος του δημάρχου Αριστοτέλη, Στέλιου Βαλιάνου, να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο το έργο που έχει βάλει ως στόχο από την αρχή της θητείας του: την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, συνδέοντας την ορεινή Χαλκιδική με τα παράλια και δημιουργώντας μέσα από θεματικές διαδρομές στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επιλέξει τον Δήμο Αριστοτέλη σε όλες τις εποχές του χρόνου. «Ο Αλέξης Ζορμπάς με την παγκόσμια εμβέλεια αυτού του ονόματος μέσα από τον Νίκο Καζαντζάκη, θα έρθει να συμπληρώσει τα δύο brand της περιοχής που είναι ο Αριστοτέλης, η παγκόσμια οικουμενική προσωπικότητα και η αγιώνυμη Πολιτεία του Αγίου Όρους, δημιουργώντας ένα τρίπτυχο μοναδικό που θα καταστήσει τον Δήμο Αριστοτέλη έναν μοναδικό προορισμό», επισήμανε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

«Ο Αλέξης Ζορμπάς, το απαύγασμα της αυθεντικής ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα που έτσι έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο όλης της υφηλίου, έρχεται ξανά στο σπίτι του στο Παλαιοχώρι, όπου δημιουργείται ένα σημείο ιστορικής μνήμης για την προσωπικότητα αυτή», προσέθεσε ο κ. Βαλιάνος και εξήγησε ότι η αναστήλωση του σπιτιού που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και η διαμόρφωσή του σε μια διαδραστική έκθεση, αξιοποιώντας τις ψηφιακές εφαρμογές, σε συνδυασμό με τη λαογραφία και την παράδοση, θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικό τοπόσημο που θα θέλξει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

«Συνδέουμε την οικία Ζορμπά με δύο περιπατητικές-ποδηλατικές διαδρομές, μια προς το μεταβυζαντινό κάστρο Νέπωσι και από εκεί προς την Αρναία και μια προς το άλσος του Αριστοτέλη. Ενισχύουμε έτσι και τον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων, όπου στόχος είναι το 2021 να ολοκληρωθεί η πεζογέφυρα που θα το ενώσει με το άλσος, ώστε να γίνει ο αρχαιολογικός χώρος επισκέψιμος», τόνισε ο κ.Βαλιάνος.

Το Παλαιοχώρι επισκέφθηκε την Παρασκευή και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θόδωρος Καράογλου, εκφράζοντας την στήριξή του στην προσπάθεια που γίνεται. Όπως δήλωσε: «Η Χαλκιδική φημίζεται για τις πανέμορφες ακτές της αλλά και έχει επίσης όμορφα και γραφικά χωριά στη ορεινή της πλευρά. Το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό τοπόσημο και θα γίνουν προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης».

Το πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, είναι υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Στην πλήρη ανάπτυξη του, περιλαμβάνει μεταξύ όλων, ενέργειες προώθησης σε 2.500 τουριστικά γραφεία στον κόσμο και επισκέψεις επιλεγμένων τουριστικών πρακτόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ