today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Α.Σδούκου: Αυξημένη η διείσδυση των ΑΠΕ το τελευταίο δωδεκάμηνο

εραιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την αύξηση της διείσδυσής τους στο ενεργειακό ισοζύγιο και την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων των έργων ΑΠΕ σε δυο χρόνια ανήγγειλε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την παρέμβασή της σε διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.

Ήδη όπως είπε, κατά την περίοδο Μάιος 2019-Μάιος 2020 το ποσοστό διείσδυσης ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έχει ήδη αυξηθεί κατά 10% ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη από το 26% έχει περιοριστεί στο 3,5%.

Οι πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις, δηλαδή η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού και η βελτιστοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έχουν υλοποιηθεί. Θα ακολουθήσουν αλλαγές τόσο στην διαδικασία ηλέκτρισης των σταθμών όσο και στις Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας, είπε η κ. Σδούκου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνένωσης ή ακόμα και κατάργησης αδειοδοτικών σταδίων και αδειών. Το πλέγμα των αλλαγών στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Η γγ του ΥΠΕΝ ανέφερε ακόμη ότι:

-Στα άμεσα πλάνα του υπουργείου είναι ο Κανονισμός Βεβαιώσεων που εκκρεμεί από την πρώτη φάση της απλοποίησης της Αδειοδοτικής Διαδικασίας και η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τις Μικρές Ανεμογεννήτριες και την περιβαλλοντική κατάταξη των έργων ΑΠΕ.

-Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου ολοκληρώνει το πλαίσιο τιμολόγησης για τα υβριδικά έργα με σκοπό να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το κανονιστικό πλαίσιο για έργα ΑΠΕ ισχύος άνω των 250 MW.

-Η αποθήκευση ενέργειας, όπου καταγράφεται αρκετά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα συνδράμει ακόμη περισσότερο στην μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, όπως επίσης και η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για θαλάσσια αιολικά πάρκα, Υδρογόνο και Βιομεθάνιο.

«Στόχος μας είναι το 2025 η κύρια πηγή ηλεκτρισμού να είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να έχουμε προσθέσει μέσα στην επόμενη δεκαετία περισσότερα από 8 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που είναι οι εδραιωμένες τεχνολογίες ΑΠΕ. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι αρκετά φιλόδοξοι αλλά με σωστό σχεδιασμό και δυναμική ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ θα επιτευχθεί η απαλλαγή από τον λιγνίτη το 2028 και η μείωση των ρύπων από αέρια του θερμοκηπίου σε ποσοστό άνω του 55% έως το 2030», κατέληξε η κ. Σδούκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ