today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Φαρμακευτικές εταιρίες: Αλήθειες και ψέματα -Γράφει ο Κ.Μπερμπερίδης

Από τότε που ήρθε στην επικαιρότητα η υπόθεση Novartis, οι φαρμακευτικές εταιρίες στην Ελλάδα στην αντίληψη του μέσου Έλληνα, έγιναν περίπου οργανισμοί συνώνυμοι της διαφθοράς.

Ένα υπαρκτό κατά τ ‘άλλα σκάνδαλο που έμεινε δυστυχώς στην ουσία του ανεξερεύνητο , έγινε αιτία να δυσφημιστεί άδικα και συλλήβδην ο κλάδος είτε γιατί πολύς κόσμος είναι ανενημέρωτος και αρέσκεται σε υπεραπλουστεύσεις, είτε γιατί στην Ελλάδα τείνουμε να κατασκευάζουμε φαντασιακούς εχθρούς για να τους φορτώνουμε μετα όλα τα κακώς κείμενα, είτε γιατί πολλοί άνθρωποι είναι απλώς κακόπιστοι.

Του Κυριάκου Μπερμπερίδη*

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δίνουν δουλειά σε 40.000 ανθρώπους ενώ έμμεσα μαζί με τους προμηθευτές, τις διαφημιστικές εταιρίες κλπ, σε άλλους περίπου 100.000 ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες έχασαν τεράστια ποσά όταν είχαν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έναντι οφειλών του κράτους, που με το κούρεμα του PSI το 2012, έχασαν το 53% της αξίας τους ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι παρα το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη από 5,5 δις ευρώ το 2009, έπεσε τα τελευταία χρόνια σε 2 δις ευρώ, οι απολύσεις στον κλάδο ήταν ελάχιστες ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι τον Μάιο του 2010, υπήρξε οριζόντια μείωση όλων σχεδόν των τιμών των φαρμάκων κατά 20% και κατά παράβαση όλων των τότε διατάξεων τιμολόγησης ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δαπανούν δεκάδες δισεκατομμύρια για ερεύνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων που σώζουν ζωές και έχουν κάνει ασθένειες όπως το HIV, την ψωρίαση και αρκετούς τύπους καρκίνων, απολύτως διαχειρισιμες ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρίες εξακολουθούν εν γνώσει τους και κυκλοφορούν φάρμακα είτε με ελάχιστο κέρδος, είτε ακόμα και με ζημιά, επειδή τα φάρμακα αυτά είναι αναντικατάστατα η προορίζονται για σπάνιες ασθένειες ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες δεσμευτήκαν ότι τα εμβόλια που θα παραξουν για τον COVID-19 θα διατεθούν σε non for profit βάση ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν υπογράψει Κώδικα Δεοντολογίας που απαγορεύει ρητά χρηματισμούς γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτοντας τις δαπάνες συμμετοχής σε συνέδρια, έπαιξαν και παίζουν σπουδαίο ρόλο στη συνεχή εκπαίδευση των γιατρών σε νέα φάρμακα και θεραπείες ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι οι άμεσες και έμμεσες επενδύσεις πολυεθνικών και ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών την τελευταία 10ετια στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 1 δις δολάρια ?

Πόσοι γνωρίζουν ότι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν φτιάξει τα τελευταία χρόνια καταπληκτικές παραγωγικές μονάδες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις καλύτερες ξένες ?
Πόσοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό φάρμακο που είναι υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας είναι από τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας ?

Πόσοι γνωρίζουν για τις σημαντικές κοινωνικές δράσεις των φαρμακευτικών εταιριών σε συλλόγους ασθενών και ενίσχυση φτωχών και αναξιοπαθούντων ανθρώπων ?

Πόσοι γνωρίζουν για τις δωρεές φαρμάκων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ?

Φοβάμαι πως όχι πολλοί.

Και παρα το γεγονός ότι υπήρξαν πράγματι και εταιρίες που κατά καιρούς ακολούθησαν αθέμιτες πρακτικές, η εντύπωση που έχει εγγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο, είναι ότι αυτή είναι η τρέχουσα πρακτική όλων των εταιριών. Πράγμα που εκτός από ανακριβές, αδικεί κατάφωρα έναν υγιέστατο κλάδο με τεράστια συνεισφορά στην εθνική οικονομία.

*ο Κυριάκος Μπερμπεριδης είναι Director Παραγωγής της Johnson & Johnson και μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και των Τομέων Πολιτικής Υποστήριξης και Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ