today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ρωσία: Ασυνήθιστες θερμοκρασίες και ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου

Στη ρωσική Αρκτική έχουν καταγραφεί υψηλές θερμοκρασίες που είναι «σπάνιες» και ασυνήθιστες για τις πολικές αυτές περιοχές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ, αναφερόμενος στις καιρικές ανωμαλίες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Η πιο εντυπωσιακή θερμοκρασία ρεκόρ για το 2020 καταγράφηκε στην περιοχή της Γιακουτίας, δήλωσε ο Βίλφαντ αναφέροντας ότι στην πόλη Βερχογιάνσκ καταγράφηκε μια πρωτοφανής για την πολική αυτή περιοχή θερμοκρασία.

«Ένα από τα πιο σημαντικά ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Βερχoγιάνσκ, όπου ο υδράργυρος έφθασε στους 38 βαθμούς Κελσίου. Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στις 17 Ιουνίου. Στις παρακείμενες πολικές περιοχές έκανε την παρουσία του ένας ισχυρός αντικυκλώνας, χαρακτηριστικά του οποίου ήταν τα θερμά καθοδικά ρεύματα αέρος. Δηλαδή ο ουρανός είναι καθαρός και ο ήλιος δεν δύει. Η συνεχής επομένως θέρμανση της επιφάνειας είχε ως αποτέλεσμα, το έδαφος να θερμανθεί σε τέτοιο βαθμό που διοχέτευε την θερμότητα στην ατμόσφαιρα και έτσι η θερμοκρασία έφθασε σε τιμές ρεκόρ», δήλωσε ο Βίλφαντ.

Είναι μια ασυνήθιστη θερμοκρασία, όπως ασυνήθιστη ήταν και μια θερμοκρασία που είχε καταγραφεί τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ήταν θερμοκρασία ψύχους που είχε αγγίξει τους -67,7 Κελσίου υπό το μηδέν.

Ο επικεφαλής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές που σημειώνονται στις πολικές αυτές περιοχές της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα αλλά και στον Καναδά και στην Αλάσκα, λέγοντας ότι αιτία των ευρείας έκτασης αυτών πυρκαγιών είναι οι σταθεροί αντικυκλώνες που εξελίσσονται στην περιοχή, οι οποίοι προκαλούν υψηλές θερμοκρασίες κάνοντας τα δάση ευάλωτα στις πυρκαγιές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ