today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Απ.Βεσυρόπουλος: O ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ως κυβέρνηση τον αύξησε

«Η κυβέρνηση ανέλεβε την ευθύνη να δώσει λύση στο πρόβλημα με τη φορολόγηση των αναδρομικών των συντάξεων και το κάνουμε πράξη το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις» ανέφερε μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Πρόκειται όπως εξήγησε, για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους συνταξιούχους, οι οποίοι όμως, δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος. Η κυβέρνηση, ανέφερε ο υφυπουργός, «αποκαθιστά αυτή την άνιση και άδικη αντιμετώπιση που είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε συγκεκριμένους συνταξιούχους, και αυτοί μπορούν, είτε να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά με αίτησή τους, είτε αυτό να γίνει από την ίδια την ΑΑΔΕ, παρέχοντας στη φορολογική διοίκηση τη δυνατότητα να προβεί σε διορθωτική παρέμβαση με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ, για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στις χρήσεις στις οποίες πράγματι ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν». Ξεκαθάρισε δε, ότι «δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, χωρίς χρονοβόρες ελεγκτικές διαδικασίες».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας και στο επιχείρημα βουλευτών της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι υπάρχει «ζήτημα παραγραφής», εξήγησε ότι με βάση διάταξη του άρθρου 140 παράγραφος 1 του ν.4270/2014 για το δημόσιο λογιστικό, η παραγραφή δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση των συνταξιούχων. Και επέμεινε πως «η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση, είναι η μόνη που αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνταξιούχοι».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, επέμεινε πάντως μέχρι τέλους, ότι θα έπρεπε να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από όλες τις άδικες επιβαρύνσεις, καθώς, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, τελικά δεν αίρονται οι επιβαρύνσεις του 20% στους συνταξιούχους. Γι΄ αυτό και το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε και το σχετικό άρθρο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε όμως εκτενώς, στην τοποθέτησή του, και στην τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, των κατοίκων νησιών κάτω των χιλίων κατοίκων». Την χαρακτήρισε μάλιστα, πρόταση «λαϊκισμού και προχειρότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ως κυβέρνηση τον αύξησε» ενώ «όλοι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον, πως αυτός που μείωσε τον ΕΝΦΙΑ ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Σημείωσε πως «η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση μιας νέας περεταίρω μείωσης στον ΕΝΦΙΑ στο μέλλον».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο υφυπουργός, είναι ανεφάρμοστη, καθώς «η έννοια του μόνιμου κατοίκου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, προκειμένου να υλοποιηθεί ηλεκτρονικά η εφαρμογή της απαλλαγής, αφού στο Μητρώο των φορολογουμένων δεν υποστηρίζεται, ούτε ελέγχεται, αλλά λαμβάνει υπ’ όψιν του την οποιαδήποτε μετακίνηση φορολογουμένου η οποία δηλώνεται από αυτόν. Επίσης, ο μόνιμος κάτοικος μικρού νησιού, είναι πολύ πιθανό να κατέχει και λοιπή ακίνητη περιουσία σε οποιαδήποτε άλλη ακριβή και προνομιούχα περιοχή της Ελλάδος, με ακίνητα ‘φιλέτα’. Έτσι, μια τυχόν απαλλαγή κάποιων ακινήτων, θα οδηγούσε ίσως σε έναν υπολογισμό συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ με χαμηλότερο συντελεστή. Και τρίτον, δεν προκύπτει από κάποιο βέβαιο στοιχείο η έννοια του ‘μικρού νησιού’, καθώς ο πληθυσμός λαμβάνεται με βάση την απογραφή του 2011 που έχει διαφορετικά όμως μεγέθη με τους πραγματικά μόνιμους κατοίκους».

Έτσι, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε δεκτή και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, όπως και η τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

Το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου από την ολομέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ