today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σήμερα 29 Ιουνίου στις 10:00 ξεκίνησε η δημόσια προσφορά του επταετούς ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου 16:00. Το εύρος της απόδοσης του ομολόγου κυμαίνεται από 2,5% έως 3%, όπως έκανε γνωστό πρόσφατα ο εισηγμένος κατασκευαστικός και ενεργειακός όμιλος. Αντιστοιχεί, κατά παράγοντες της αγοράς, σε ελκυστικό κόστος δανεισμού, αλλά και ελκυστικές αποδόσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό του εισηγμένου ομίλου ως “ασφαλούς καταφυγίου”. Κι αυτό με δεδομένου ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει μακροπρόθεσμες επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές από υφιστάμενα έργα στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας. Στους τομείς αυτούς, που έχουν και εθνική σημασία, καθώς αφορούν τις λεγόμενες κρίσιμες υποδομές, εστιάζει το επενδυτικό πλάνο της η εισηγμένη.

Από τα συνολικά προς άντληση κεφάλαια, ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού) επενδύσεων σε παραχωρήσεις, υποδομές και ενέργεια, με το υπόλοιπο ποσό να κατευθύνεται στην αποπληρωμή ομολογιακού και βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Νέες επενδύσεις
Εν γένει, η εισηγμένη, τα επόμενα χρόνια, δρομολογεί επενδύσεις συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ, με 1 δισ. ευρώ να αντιστοιχεί στο έργο της κατασκευής του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό. Από τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, ποσό της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης απορριμμάτων, με τα τελευταία να υλοποιούνται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τα κεφάλαια της τέταρτης αυτής, κατά σειρά, ομολογιακής έκδοσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κατευθυνθούν σε πρώτη προτεραιότητα στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο θα κατασκευάσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το έργο να είναι ύψους 480 εκατ. ευρώ.

Στα απορρίμματα αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου προϋπολογισμού 168 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Εκτός δηλαδή από την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, με την εισηγμένη να αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, εν μέρει λόγω και της εφαρμογής επενδυτικών κινήτρων παρόμοιων με αυτά που ισχύουν για έργα αιολικής, υδροηλεκτρικής, και ηλιακής ενέργειας, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό χωματερών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί μια μονάδα βιομάζας στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πραγματοποιείται παραγωγή βιοαερίου από αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων (κοπριά από μονάδες βουστασίων) και οργανικών καλλιεργειών. Λειτουργεί, επίσης, μία μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου στην οποία πραγματοποιείται ενεργειακή αξιοποίηση που προκύπτει από την αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ