today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Φ.Γεννηματά: Ναι σε διάλογο με την Τουρκία, όχι όμως με το περίστροφο στο τραπέζι

Θετική σε διάλογο με την Τουρκία, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών κι εκβιασμών της ‘Αγκυρας, δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στον ρ/σ REAL FM.

«Είμαστε ένα κόμμα που πάντα πίστευε στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά δεν γίνεται όταν η Τουρκία έχει το περίστροφο στο τραπέζι. Ζητώ εδώ και καιρό να συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές, να στείλουμε ένα μήνυμα στους εταίρους μας και τους συμμάχους μας, ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα εθνικά μας δίκαια, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει λευκή επιταγή να χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα.

Η κ. Γεννηματά κατέκρινε την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τις αλλαγές που επιφέρει στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. «Υπάρχει μία ζοφερή κατάσταση και στην κοινωνία και στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση προχωρά βλέποντας και κάνοντας. Αντί να στηρίξει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, φέρνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για να επιβάλει τη δική της ιδεολογική εμμονή για τη μερική απασχόληση. Μισή δουλειά, μισός μισθός. Είναι απαράδεκτο να επιβάλει μία εργασιακή ζούγκλα στη σκιά της πανδημίας και ταυτόχρονα να μην κάνει αυτά που πρέπει για τον τουρισμό που πάνω του στηρίζεται η οικονομία», τόνισε και αφού επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, υποστήριξε ότι είναι «ασπίδα για τη δημοκρατία και αποκούμπι για τη μεσαία τάξη, τους πιο αδύναμους. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Σήμερα κατέθεσα σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό στη Βουλή».

Όσον αφορά τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παραδικαστικές ενέργειες από υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε, ότι πρέπει να σπάσει το απόστημα του παρακράτους και των παραμάγαζων και να ενισχυθούν οι θεσμικές εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν.

«Οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το 1989. Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό κύκλωμα είναι θύλακες παρακράτους. Μία προσπάθεια να ελεγχθούν το κράτος και η δικαιοσύνη. Αυτά είχαμε συνηθίσει να τα οργανώνει το κράτος της Δεξιάς. Οργανώθηκαν το 1989 από τη Δεξιά και στο πλευρό της είχε σταθεί τότε ο Συνασπισμός. Εμένα με ενδιαφέρει να κοιτάμε μπροστά και αυτό που έχει σημασία είναι να σπάσει το απόστημα και να ενισχυθούν οι εγγυήσεις ότι αυτά δεν θα ξανασυμβούν. Γι’ αυτό, το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των Ανεξαρτήτων Αρχών και να προχωρήσει η εξυγίανση και η διαφάνεια παντού. Γιατί όλα αυτά είναι επικίνδυνα για την δημοκρατία. Πρέπει ακόμα να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος στις δημόσιες συμβάσεις. Ως εδώ, να το καθαρίσουμε και να δούμε πως προχωράμε», είπε η κ. Γεννηματά. Καταλόγισε αυτονόητες πολιτικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως γνώριζε και είτε δεν μπορούσε να τα σταματήσει όλα αυτά, είτε ήταν σε αδυναμία να τα ελέγξει, είτε τα καθοδηγούσε. «Δεν έχουμε τις απαντήσεις, αλλά είναι αυτονόητο πως έχει πολύ μεγάλες πολιτικές ευθύνες. Γι’ αυτό, εντυπωσιακό είναι πως ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κρατήσει έξω από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον κ. Τσίπρα. Αυτό το κάνει γιατί θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί να έχει μία αδύναμη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση που δεν μπορεί να ασκήσει τον έλεγχο στην κυβέρνηση», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ