today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τη χορήγηση ταξιδιωτικής θεώρησης σε Κινέζους αξιωματούχους λόγω  Χονγκ Κονγκ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή από την Ουάσινγκτον περιορισμών στη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνους για τον περιορισμό ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται πριν από μια συνεδρίαση του κινεζικού κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται να θεσπίσει νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια για το Χονγκ Κονγκ, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία σε ξένες κυβερνήσεις και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην ειδική διοικητική περιφέρεια.

Οι περιορισμοί χορήγησης βίζας των ΗΠΑ αφορούν «σημερινούς και πρώην αξιωματούχους του ΚΚΚ που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι ή συνεργοί στην υπονόμευση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Πομπέο χωρίς να τους αναφέρει ονομαστικά.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στην νέα νομοθεσία της Κίνας ανακοινώνοντας μια διαδικασία εξάλειψης της ειδικής οικονομικής μεταχείρισης που επέτρεψε στο Χονγκ Κονγκ να παραμένει ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η σημερινή ανακοίνωση Πομπέο αντιπροσωπεύει το πρώτο συγκεκριμένο βήμα των ΗΠΑ ως απάντηση στις κινήσεις της Κίνας.

Η ρητορική της Ουάσινγκτον εναντίον του Πεκίνου έχει ενταθεί κατά την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι έχουν μια ολοένα αρνητική εικόνα για την Κίνα, ιδιαίτερα εξαιτίας του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) που είναι υπεύθυνοι για την κατακρεούργηση των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ. Σήμερα, αναλαμβάνουμε δράση για να κάνουμε ακριβώς αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Είπε ότι η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να υπονομεύσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ μέσω της νομοθεσίας και πιέζοντας τις τοπικές αρχές να συλλαμβάνουν ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και να αποκλείουν υποψηφίους στις εκλογές που είναι υπέρμαχοι της δημοκρατίας.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ελέγχουν τις αρχές τους για να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανησυχίες», είπε.

Η νομοθεσία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το σώμα λήψης αποφάσεων του κοινοβουλίου της Κίνας σε τριήμερη συνεδρίαση που ξεκινά την Κυριακή.

Την Πέμπτη, η αμερικανική Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, πέρασε νομοθεσία που ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα, που προβλέπει επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων σε άτομα ή εταιρείες που υποστηρίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

Το μέτρο περιλαμβάνει δευτερεύουσες κυρώσεις σε τράπεζες που συνεργάζονται με όποιον στηρίζει οποιαδήποτε καταστολή της αυτονομίας της περιοχής, ενδεχομένως αποκόπτοντάς τους από τους Αμερικανούς ομολόγους και να περιορίσει την πρόσβαση σε συναλλαγές σε αμερικανικά δολάρια.

Η κινεζική νομοθεσία στοχεύει στην αντιμετώπιση του αυτονομισμού, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, αν και δεν είναι σαφές ποιες δραστηριότητες θα αποτελούν τέτοια εγκλήματα και ποιες θα είναι οι ποινές.

Το Πεκίνο επιμένει πως η νομοθεσία θα επικεντρωθεί σε έναν μικρό αριθμό «ταραχοποιών» οι οποίοι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και δεν θα περιορίσει τις ελευθερίες ούτε θα πλήξει τους επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ