today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης: Ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες για όλους

Στον πολιτισμό μας δεν έχουν θέση οι διακρίσεις

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον» που συνδιοργάνωσαν οι γενικές γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Ως φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύω στην ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες για όλους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «στον πολιτισμό μας δεν έχουν θέση οι διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, γλώσσας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «ο αγώνας για ισότητα στη διαφορετικότητα είναι αγώνας για κοινωνική ισότητα και ευημερία», προσθέτοντας πως γνωρίζει ότι οι πρωτοπόρες σκέψεις, όσο αναγκαίες κι αν είναι, συναντούν αντιστάσεις. «Οι κοινωνίες, άλλωστε, μοιάζουν, συχνά, με μεγάλους συρμούς, που απαιτούν δεξιοτεχνία στις στροφές, ώστε να παραμένουν ενιαίοι στις ράγες τους», σημείωσε υπογραμμίζοντας τη σημασία οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα να συνεχιστούν με πολύ προσοχή ώστε «καμία υπερβολή να μην αμφισβητεί την συνοχή και με ευαισθησία, ώστε τα δικαιώματα να κατακτούν την ουσία χωρίς να εξαντλούνται στη διαδικασία. Αλλά και με επιμονή. Ώστε αυτά να διευρύνουν την εμβέλειά τους, εμβαθύνοντας και την ποιότητά τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε μάλιστα τις επιχειρήσεις να αναλάβουν ανάλογες ευθύνες, τονίζοντας τη σημασία του «συμπεριληπτικού εργοδότη». Είναι ακριβώς οι εργοδότες που έχουν αντιληφθεί πως «η επιτυχία κρύβεται όχι στους διαχωρισμούς αλλά στις δημιουργικές συνθέσεις. Αυτές αποτελούν τις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα». Μια ατμόσφαιρα ισότητας και αλληλοσεβασμού στην κοινωνική και οικονομική ζωή ενός τόπου τον καθιστά ελκυστικό και μπορεί να βοηθήσει και στην αναστροφή του brain drain. Ανακοίνωσε δε την υποστήριξή του στην καθιέρωση θέσης υπευθύνου στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την παρακολούθηση τήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο εργασιακό περιβάλλον δηλώνοντας έτοιμος να συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας πρότασης με έμφαση στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός: «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική αρμονία την οποία μόνον ο αλληλοσεβασμός εξασφαλίζει. Όπως δεν υπάρχει και παραγωγή δίχως συνεργασία των εργαζομένων, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. Αυτή, θα έλεγα, είναι η πυξίδα στο δρόμο του 21ου αιώνα! Μία ατμόσφαιρα ισότητας και ανοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή ενός τόπου, τον καθιστά ελκυστικό για στελέχη από όλον τον κόσμο. Πλουτίζει τη ζωή του».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων πως «όλοι συμφωνούμε ότι τα στερεότυπα ακόμη αντιστέκονται στην πρόοδο. Όσοι βρίσκονται, λοιπόν, σε θέσεις κομβικές -στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα- καλούνται να συστρατευτούν εναντίον τους. Με συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις. Αλλά και με συμπεριφορές. Όπως και με εμβληματικά, προωθητικά παραδείγματα».

Επίσης διαβεβαίωσε πως: «Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, θα συνεχιστούν. Ασφαλώς, με προσοχή. Ώστε καμία υπερβολή να μην αμφισβητεί τη συνοχή. Με ευαισθησία. Ώστε τα δικαιώματα να κατακτούν την ουσία χωρίς να εξαντλούνται στη διαδικασία. Αλλά και με επιμονή. Ώστε αυτά να διευρύνουν την εμβέλειά τους, εμβαθύνοντας και την ποιότητά τους».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα περιμένω, τέλος, με ενδιαφέρον τα πορίσματα του Συνεδρίου σας. Προσδοκώντας ότι, αμέσως μετά, μία διεθνής ομάδα εργασίας θα αναλάβει τις περαιτέρω δράσεις. Μέχρι τότε, ας μας οδηγεί η σοφή σκέψη του Δημόκριτου. Τον οποίο επιτρέψτε μου να επικαλεστώ στα αρχαία ελληνικά: «Ανθρώποις πάσι, ταυτό αγαθόν και αληθές. Ηδύ δε, άλλω άλλο». Για όλους τους ανθρώπους, δηλαδή, το καλό και το αληθινό είναι το ίδιο. Αυτό που μας ευχαριστεί, όμως, είναι διαφορετικό στον καθένα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ