today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τηλεδιασκέψεις ΣΥΡΙΖΑ με την Ενωμένη Αριστερά και τους Podemos

Στο πλαίσιο του διαλόγου με αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις και στη συνέχεια της επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις με την «Ενωμένη Αριστερά» και με τους «Ποδέμος», δυνάμεις που συγκρότησαν κοινή λίστα στις εκλογές (UNIDAS PODEMOS) και συμμετέχουν στην ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στις τηλεδιασκέψεις συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ισπανία και την Ελλάδα, καθώς και οι ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Παρουσιάστηκαν δε οι πρωτοβουλίες της ισπανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της οικονομίας, των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, καθώς και η θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι» για τις «αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας».

Τονίστηκε από όλους η σημασία του εξαμήνου της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης και συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο «πρέπει να βασιστεί σε έναν αυξημένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και σε επιχορηγήσεις και όχι σε δάνεια». Στη συζήτηση τέθηκε και η διεθνής συγκυρία στην Ευρώπη, ιδίως στις χώρες του Νότου και στη Μεσόγειο, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ, και στη Λατινική Αμερική.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε αναφορά στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και «στην ανάγκη αντιμετώπισής τους και από την Ε.Ε., μέσα από μια ενεργητική πολιτική».

Όπως αναφέρεται, υπήρξε «κοινή παραδοχή για την ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, της Αριστεράς, με δυνάμεις και κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας» και βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει και το επόμενο «Ευρωπαϊκό Πολιτικό Φόρουμ», που έχει προγραμματιστεί για τις 27 έως 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια τομεάρχης Σία Αναγνωστοπούλου, η Ράνια Σβίγκου και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, υπεύθυνες στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Δανάη Μπαδογιάννη, σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στην αντιπροσωπεία της Ενωμένης Αριστεράς συμμετείχαν ο Ενρίκε Σαντιάγκο, γενικός γραμματέας του ΚΚ Ισπανίας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ενωμένης Αριστεράς και υπεύθυνος για τις πολιτικές για την πανδημία και ο Φρανσίσκο Πέρεζ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Ενωμένης Αριστεράς. Τους Ποδέμος εκπροσώπησαν η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και ευρωβουλευτής Ιντόγια Βιλλανουέβα, καθώς και ο Νταβίντ Περεχίλ από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ