today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

ΟΝΝΕΔ: Μια συζήτηση για τα άτομα με αυτισμό

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που διαρκεί όλη τη ζωή ενός ανθρώπου και οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού χαρακτηρίζονται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, μειωμένη επικοινωνία, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, στερεότυπες δραστηριότητες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν μεταξύ 75.000 και 120.000 άτομα με αυτισμό από ήπιας έως μεγάλης βαρύτητας.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων της ΟΝΝΕΔ για τον εθελοντισμό και την κοινωνική πολιτική, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παύλος Μαρινάκης μαζί με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ συνάντησαν τον Πρόεδρο Θωμά Γκορίλα και τον Γραμματέα Απόστολο Μακρυγένη του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αυτισμό Αχαΐας, την εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής Ειρήνη Μαλέσκου, την τελειόφοιτη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με ειδικότητα την Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή Ελένη Λεγάτου και την Κοινωνική Λειτουργό Αλεξάνδρα Κορωνιά.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών με αυτισμό αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της προκατάληψης, της έλλειψης κατάλληλων υπηρεσιών και υποδομών ως μεγαλύτερα προβλήματα για εκείνους σε σχέση με την ίδια τη διάγνωση του αυτισμού, για τα οποία και συζήτησαν με τα μέλη της ΟΝΝΕΔ καθώς και για το ενδεχόμενο προώθησης των αναγκών των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μέσα από δράσεις αφιερωμένες στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Είναι σημαντικό για όλα τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους προκειμένου η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης να μην αποτελούν εμπόδιο στην αξιοπρεπή τους διαβίωση. Η αποδοχή, η κατανόηση και ο σεβασμός προς αυτά τα άτομα δεν είναι μόνο στα λόγια, αλλά θα πρέπει να αποτελεί στάση ζωής».

Ο ιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου Θωμάς Γκορίλας ανέφερε τα εξής: «Ευχαριστούμε πολύ την ΟΝΝΕΔ που ενδιαφέρεται στην πράξη να ενημερωθεί και να ενημερώσει. Για εμάς και τα παιδιά μας το φάσμα του αυτισμού είναι η καθημερινότητά μας, λίγο διαφορετική από των υπολοίπων, αλλά καθημερινότητα. Στόχος μας είναι η κοινωνία να ενημερωθεί, να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αυτισμό και να σέβεται κάθε πολίτη της. Η δημιουργία και η ενίσχυση κέντρων ημέρας, προστατευμένων εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και η επένδυση σε δομές υποστηριζόμενης διαβίωσης για παιδιά και ενήλικες με αυτισμό είναι και θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα».

Ο γραμματέας του Συλλόγου Απόστολος Μακρυγένης πρόσθεσε ότι «Εκείνο που επιδιώκουμε περισσότερο είναι να υπάρχει διάχυση της ουσιαστικής γνώσης για τον αυτισμό στους ειδικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν το έργο να ενημερώσουν σωστά και έγκαιρα τους γονείς».

Η Αλεξάνδρα Κορωνιά, ως κοινωνική λειτουργός με προϋπηρεσία κοντά σε παιδιά με αυτισμό, τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρώιμης παρέμβασης. Η Ειρήνη Μαλέσκου αναφέρθηκε στην αξία της δημιουργίας ενός σταθερού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για την υλοποίηση όλων των μαθησιακών διαδικασιών, ενώ η τελειόφοιτη φυσικής αγωγής Ελένη Λεγάτου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα σπουδών της ειδικότητας της «Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής» και μίλησε για την ιδιαίτερη ηθική ικανοποίηση που ήδη από την πρακτική άσκηση έχει αποκομίσει βοηθώντας στην πράξη τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ