today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Απαιτούμε ενίσχυση του αθλητισμού με κρατική χρηματοδότηση των σωματείων

«Με τη σημερινή συνάντηση με τους προέδρους των αθλητικών ομοσπονδιών ζητήσαμε και απαιτούμε άμεση ενίσχυση του αθλητισμού. Απαιτούνται γενναία μέτρα στήριξης, άμεση κρατική χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων και βεβαίως το ψηφιοποιημένο, υποτίθεται, μητρώο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για τον ασφυκτικό έλεγχο από την κυβέρνηση και το κράτος των αθλητικών ομοσπονδιών, των αθλητικών σωματείων. Θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προϋποθέσεις παράτασης της εγγραφής και των προθεσμιών. Το ζήτημα μπορεί να λυθεί μιας και υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όπως και στις περιφέρειες, αναλυτικά όλο το μητρώο και όλα τα στοιχεία όλων των αθλητικών συλλόγων». Αυτό δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των αθλητικών ομοσπονδιών.

 

«Εκπροσωπώντας ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες και μάλιστα από τις κορυφαίες ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες εκφράζουν ένα τεράστιο ποσοστό του συνόλου του ελληνικού αθλητισμού, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, ξεκινήσαμε τις επαφές με τα κόμματα και μάλιστα με τους αρχηγούς των κομμάτων, σήμερα από το ΚΚΕ, και συνομιλήσαμε με τον γενικό γραμματέα και τους υπεύθυνους του ΚΚΕ για τον αθλητισμό. Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν να ενημερώσουμε τον πολιτικό κόσμο και δη στις προθέσεις μας είναι να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για ό,τι συμβαίνει σήμερα στον αθλητισμό και τι μέλλει γενέσθαι με αυτά τα οποία προαναγγέλλονται από τον αρμόδιο υφυπουργό: Θέματα που έχουν να κάνουν με το μητρώο των αθλητικών σωματείων, τις εξαγγελθείσες επιχορηγήσεις των σωματείων λόγω κορονοϊού και με αυτά τα οποία δημόσια έχει πει ο κ. υφυπουργός για το νομοσχέδιο που θέλει να κατεβάσει σε ό,τι αφορά τις εκλογικές διαδικασίες των ομοσπονδιών», ανέφερε ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

 

«Θεωρούμε, καταρχήν, ότι είναι ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση και δη κυβερνητική στην αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών φορέων, όπως σαφέστατα αναφέρει και περιγράφει ο καταστατικός χάρτης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος επέχει θέση διεθνούς δικαίου για τον παγκόσμιο αθλητισμό και δη στο άρθρο 5», σημείωσε ο κ. Διαθεσόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι ανεπίτρεπτο υπουργός να λέει το πότε θα γίνουν εκλογές στις ομοσπονδίες, το πώς και με ποιο σύστημα θα γίνουν εκλογές στις ομοσπονδίες. Τούτο καταργεί κατάφωρα το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία των αθλητικών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν βάσει καταστατικών εγκεκριμένων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τις αντίστοιχες παγκόσμιες ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων και είναι μέσα στο πνεύμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».

 

«Σε αυτή την προσπάθεια που επιχειρείται κατά του αθλητισμού, των ανθρώπων του αθλητισμού και του αθλητικού κινήματος γενικότερα, θέλουμε να πάρουν σαφή θέση τα κόμματα και να σταματήσει, πλέον, η κακόβουλη, σκοπούμενη άλωση του αθλητικού κινήματος. Ζούμε σε δημοκρατική χώρα, της ΕΕ, το 2020 και αυτά είναι πράγματα τα οποία η δημοκρατία, η δεοντολογία και η κοινή λογική τα απορρίπτει. Εμείς, φυσικά, και μη μας προσάψουν προσωπικές φιλοδοξίες ή προσωπικά οφέλη, είμαστε αντίθετοι διότι σήμερα είμαστε εμείς, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι και θα επιχειρούνται τα ίδια και σε κάποιους επόμενους και μεθεπόμενους. Πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στο αθλητικό κίνημα, να το αφήσουν ελεύθερο να εκφραστεί δημοκρατικά, όπως απαιτεί το Σύνταγμά μας και η δημοκρατία μας», τόνισε ο ίδιος.

 

Ερωτηθείς εάν έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης οι παγκόσμιες ομοσπονδίες και ποια είναι η στάση τους, ο κ. Διαθεσόπουλος απάντησε: «Όχι, εδώ δεν έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές ομοσπονδίες, θα έχουν ενημερωθεί οι παγκόσμιες;». «Αύριο έχουμε ολομέλεια στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, υποτίθεται να μιλήσουμε γι’ αυτά τα ζητήματα και πάμε στο σκοτάδι, δεν ξέρουμε τίποτα» προσέθεσε.

 

Επισήμανε ότι στην τελευταία παραίνεση τής Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «εμπεριέχεται ότι όλες οι κυβερνήσεις, και η ελληνική φυσικά, πρέπει να σεβαστούν το αυτοδιοίκητο των αθλητικών φορέων γινόταν και σύσταση για αυτορρύθμιση. Δηλαδή, ο κάθε χώρος μέσα από τα μέλη του, που είναι τα αθλητικά σωματεία, να βάζει τους κανόνες σε ό,τι αφορά εκλογές, στελέχη, διοικήσεις και πάει λέγοντας. Μάλιστα, προέτρεπε να εναρμονιστούν τα καταστατικά με τα αντίστοιχα των διεθνών ομοσπονδιών, όπερ και εγένετο και ισχύει για όλες τις ελληνικές ομοσπονδίες» και κατέληξε: «Αυτή είναι και η ομόφωνη απόφαση του Γενάρη, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να είναι αυτορρύθμιση και όχι κρατική παρέμβαση σε αυτά τα ζητήματα και να εναρμονιστούν τα καταστατικά όλων των ομοσπονδιών -ολυμπιακών και μη ολυμπιακών- και που εκπροσωπούνται στην ΕΟΕ με τα αντίστοιχα των διεθνών ομοσπονδιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ