today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

24 Δρομικές Ιστορίες (Ι)στορία

*Του Νίκου Αρμένη

Ιστορία και τρέξιμο. Ή πιο σωστά, ιστορία και μαραθώνιος.

Ίσως κάποιοι να μην έχετε αντιληφθεί τί ακριβώς κάνουμε οι μαραθωνοδρόμοι κάθε φορά που στεκόμαστε στην εκκίνηση αποφασισμένοι να τρέξουμε στο αγώνισμα των 42.195 μέτρων.

Το έχει περιγράψει με μια φράση τριών λέξεων η Μαρία Πολύζου: Πηγαίνουμε το μήνυμα!

Ξέρετε, ο μαραθώνιος δεν είναι απλά ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του τόπου μας. Για την ακρίβεια, η λέξη «μαραθώνιος» είναι γραμμένη σε μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας μας.

Στα χώματά μας γράφτηκε, εδώ, μέσα από μια μάχη η έκβαση της οποίας ίσως καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του δυτικού κόσμου με Δημοκρατία και Πολιτισμό καθώς ήταν οι βάρβαροι Πέρσες εκείνοι που ηττήθηκαν.

Δεν ήταν απλά μια μάχη που κέρδισαν οι Αθηναίοι αλλά μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και πρωταγωνιστές δεν ήταν μόνο όσοι πολέμησαν αλλά και εκείνος ο Αθηναίος οπλίτης που διένυσε τη διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει το νέο της νίκης και να ξεψυχήσει.

Νενικήκαμεν.

Κάθε φορά λοιπόν που αγωνιζόμαστε στο Μαραθώνιο, αυτό ακριβώς κάνουμε. Μπαίνουμε στα ρούχα του Αθηναίου οπλίτη, πατάμε στα βήματά του στη μαραθώνια διαδρομή, φτάνουμε στα όρια σώμα και μυαλό αντλώντας δύναμη από τα πιο κρυφά σημεία της ψυχής μας για να κάνουμε ό,τι κι εκείνος, για να αναγγείλουμε το μήνυμα της νίκης! Και κάπως έτσι γράφουμε τις δικές μας αράδες στο κεφάλαιο της ιστορίας με τον τίτλο «Μαραθώνιος».

Για μένα αυτή η αποστολή, κάθε φορά από τις έντεκα μέχρι σήμερα που έχω αγωνιστεί σε μαραθώνιο, ήταν καθήκον.

Μη νομίζετε ότι δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό σε αγώνα να εγκαταλείψω. Δεν υπήρχε περίπτωση όμως να το κάνω εφόσον τα πόδια μου, μου επέτρεπαν να φτάσω έστω κατάκοπος στον τερματισμό. Δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ…  Πάντα κατάφερνα να πετύχω τον πρώτο και πιο ιερό στόχο, να φέρω εις πέρας την αποστολή μου, να πάω το μήνυμα!

Γιατί το μήνυμα φίλες και φίλοι,  πρέπει να φτάσει στον προορισμό του, όπως ακριβώς το έφερε εκείνος.

Και γιατί το μήνυμα εκείνης της νίκης ήταν που καθόρισε τις επόμενες σελίδες της ιστορίας.

Γι’αυτό κάθε φορά που με ρωτάει κάποιος αν τρέχω, απαντώ περήφανος ότι δεν τρέχω απλά αλλά πως είμαι μαραθωνοδρόμος από την Ελλάδα που «γέννησε» τον μαραθώνιο!

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ