Οι ΗΠΑ ευελπιστούν για νέο γύρο πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

ΑΠΕ

H Ρωσία κι οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι θα συναντηθούν και σε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο των πυρηνικών τους όπλων στη Βιέννη όσο πιο γρήγορα αυτό είναι εφικτό, πιθανόν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος στις συνομιλίες, μία ημέρα μετά την διεξαγωγή του πρώτου γύρου τους, ενώ η Μόσχα υποστήριξε πως είναι “μη ρεαλιστική” η αμερικανική επιμονή να συμπεριληφθεί και η Κίνα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος για τον Έλεγχο των Όπλων Μάρσαλ Μπίλινγκσλι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως ο ίδιος κι ο ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν να συστήσουν “πολλαπλές” τεχνικές ομάδες εργασίας, με τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων να εξαρτάται από την πρόοδο των εργασιών αυτών των ομάδων.

Από την πλευρά του, ο ρώσος διαπραγματευτής και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti, πως “οι ΗΠΑ δεν υπαναχώρησαν από την θέση τους να συμπεριλάβουν την Κίνα. Από την πλευρά μας τους εξηγήσαμε γιατί θεωρούμε μη ρεαλιστικό να βασιζόμαστε σε μία συμμετοχή της Κίνας”.

“Κι εμείς δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή που έχουμε στην Κίνα όπως θέλουν οι Αμερικανοί”, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Οι ΗΠΑ δικαιολογούν την επιμονή τους για να συμπεριληφθεί η Κίνα στις διαπραγματεύσεις στις όλο και αυξανόμενες πυρηνικές δυνατότητες του κινεζικού οπλοστασίου.

Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, οι δύο απεσταλμένοι συζήτησαν για μία σειρά ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας, ιδίως για το ενδεχόμενο μίας παράτασης της Συνθήκης START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.