today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Σε νέες επενδύσεις θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια από το επταετές ομόλογο

Στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συμβάλουν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%). Μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του Ομίλου.

Προτεραιότητα του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ομόλογο, είναι η ενίσχυση των μακροχρόνιων, επαναλαμβανόμενων εσόδων του μέσα από επενδύσεις (ιδιόκτητες και με Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ) σε βασικές υποδομές.

Όπως αναφέρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η έκδοση υλοποιείται μέσω δημόσιας προσφοράς. Προβλέπεται η έκδοση έως 500.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών. Το ελάχιστο ποσό εγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ.

Η δημόσια προσφορά ξεκινά την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 ενώ η διάρκεια του ομολόγου είναι επταετής.

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης.

Σύμβουλος έκδοσης είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ ενώ συντονιστές κύριοι ανάδοχοι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, Τράπεζα Eurobank ΑΕ, EUROXX Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Ανάδοχοι είναι η Τράπεζα Optima Bank AE και ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών & παραχωρήσεων, της καθαρής ενέργειας, των ιδιωτικών έργων, της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες και θερμικές πηγές, καθώς και ισχυρή παρουσία στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και των έργων περιβάλλοντος,

Ο Όμιλος επένδυσε 2,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έχει δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς των παραχωρήσεων και των υποδομών, με συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται σε ώριμο πλέον στάδιο και για τα οποία αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία με επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.

Απασχολεί αυτή την περίοδο περίπου 4.500 εργαζόμενους σε 16 χώρες ενώ παρουσιάζει εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, παρά τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης που έπληξαν καίρια τη χώρα.

Οι επιδόσεις του ομίλου οφείλονται στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του, στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ των εταιρειών του, στην ισχυρή τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητά του και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική που υλοποιεί με συνέπεια και η οποία εστιάζεται στην εξασφάλιση σταθερών και επαναλαμβανόμενων ροών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, από υποδομές (παραχωρήσεις μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων κ.ά.), έργα περιβάλλοντος, μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) κ.ά.

Για τον σκοπό αυτό ο Όμιλος αξιοποιεί την ηγετική θέση που έχει κατακτήσει στους τομείς των παραχωρήσεων (32,5% στο Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, 100% στη Νέα Οδό – Ιόνια Οδό, 100% στην Κεντρική Οδό, 17% στην Ολυμπία Οδό), της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της ΗΡΩΝ) και των υποδομών (ΤΕΡΝΑ), όπου διατηρεί ένα σημαντικό ανεκτέλεστο ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Αξιοποιεί, επίσης, την κυριαρχία του στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ως ο μεγαλύτερος ελληνικός Όμιλος ΑΠΕ και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξης των 2 GW στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με νέες επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, στην αποθήκευση με αντλησοταμίευση και στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ