today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Πόλεμος φατριών στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο διάσπασης στοιχειώνει την Κουμουνδούρου

Ύστερα από μια περίοδο εντόνων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και κινήσεων για συμβιβασμό, που κατέληξαν όμως σε αδιέξοδο, οι εσωκομματικές «φατρίες» του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο συνέδριο του Φθινοπώρου.
Αφορμή για τον επικείμενο εμφύλιο πόλεμο οι αποφάσεις Τσίπρα για …ανανέωση του προφίλ του κόμματος, με τις μεταγραφές στελεχών από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη νέων στελεχών από τον iSYRIZA!

Του Κώστα Πασίση

Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένος δημοσκοπικά σε ένα ποσοστό περίπου στο 20% έως 22%, γεγονός που προκαλεί «μουρμούρα» στη βάση του κόμματος η οποία βλέπει την Κουμουνδούρου, ένα χρόνο μετά τις εκλογές να μην έχει βρει τον κατάλληλο αντιπολιτευτικό βηματισμό και να παραμένει …ζαλισμένη από τη δεινή ήττα.

Η άσχημη αυτή εικόνα προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα που ψάχνει να βρει το σωτήριο αντίδοτο για το κόμμα του, που βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ, με 20 μονάδες διαφορά!.
Οι προεδρικοί υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του τον …Ρουβίκωνα και να προχωρήσει σε ρήξη με το παρελθόν, με στόχο να παρουσιάσει ένα νέο κόμμα, απαλλαγμένο από βαρίδια, τύπου Πολάκη και Παπαδημούλη.

Το υποτιθέμενο νέο ξεκίνημα θα γίνει με ένα μεγάλο ανασχηματισμό των «τομεαρχών», με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο μιλούν για πρωτοβουλία, που θα διχάσει το κόμμα καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν τηρούνται οι ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες.
Στις προθέσεις του προέδρου Τσίπρα είναι να βγάλει στο προσκήνιο νέα στελέχη, τύπου Χαρίτση και Ηλιόπουλο και να προωθήσει στην κομματική επετηρίδα, «δικούς» του βουλευτές, που δεν βαρύνονται όμως με κυβερνητικές αμαρτίες, όπως επι παραδείγματι τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Επίσης το επιτελείο του «σκανάρει» βιογραφικά από τη γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής νέων μελών.
Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το μητρώο στελεχών, μέσω του οποίου προχώρησε στην ανανέωση της ΝΔ.
Κατά …σύμπτωση προχωρεί σε ανασχηματισμό της σκιώδους κυβέρνησης του, μόλις ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις επικείμενες …διορθωτικές κινήσεις στη δική του κυβέρνηση.

Το φιλόδοξο σχέδιο Τσίπρα βέβαια ακόμη παραμένει επι χάρτου καθώς η ηγεσία ναι μεν φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις της, αλλά λογαριάζει χωρίς τους «βετεράνους» του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι «σημαίες» για την Αριστερά, όπως οι Σκουρλέτης, Βούτσης, Φίλης, Βίτσας, Δρίτσας κ.α. Και η τυχόν …υποστολή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση το κόμμα.

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να «ξεκαθαρίσει» σε πρώτη φάση το κόμμα του από τις πολλές, μικρές και ανεξέλεγκτες αριστερές «φράξιες», που μόνο αφαιρούν από το «νέο αφήγημα» που ετοιμάζει να παρουσιάσει στο συνέδριο του κόμματος.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει εκ των προτέρων, ότι οι εσωκομματικές κινήσεις του οδηγούν σε «εμφύλιο» πόλεμο γι αυτό και προτιμά την τακτική της «σαλαμοιποιησης», δηλαδή του διαίρει και βασίλευε. Πρώτα, θα απαλλαγεί από τους ενοχλητικούς «ελεύθερους σκοπευτές» και μετα θα δει τι θα πράξει με την ισχυρή «Κίνηση των 53», που ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ένα στέλεχος που χαίρει εκτίμησης σε ορισμένους κύκλους της Ευρώπης, ως αξιόπιστος συνομιλητής.

Στις προθέσεις του Τσίπρα είναι να υπάρξει ένας «συμβιβασμός» με την προαναφερθείσα «φράξια». Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά το νέο όνομα του κόμματος, ενόψει συνεδρίου. Η λέξη ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στη μαρκίζα με δεύτερο συνθετικό το Προοδευτική Συμμαχία.
Το ερώτημα όμως, που πλανάται στην Κουμουνδούρου είναι αν μπορεί και πόσο να αντέξει η «λυκοφιλία» Τσίπρα-Τσακαλώτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ