today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης: Η Ελλάδα παύει να είναι «φτωχός συγγενής» της Ευρώπης στα θέματα Περιβάλλοντος

«Η Ελλάδα παύει να είναι φτωχός συγγενής στα θέματα του Περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδέεται μαζί του είναι από τα πιο σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας αυτήν την περίοδο. Και γι’ αυτόν τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ενεργά στις συζητήσεις, προκειμένου να βρεθεί η πατρίδα μας στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως τόνισε, «στη συζήτηση που θα γίνει για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο, η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί στηριγμένη σε στοιχεία και προτάσεις που προέρχονται από τους διακεκριμένους επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή».

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης και τα μέλη της Επιτροπής χαιρέτισαν το κείμενο της πρότασης του Κλιματικού Νόμου και τόνισαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο που θα καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη ήπειρο στον κόσμο που υιοθετεί τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050, τον οποίο η χώρα μας υποστηρίζει ένθερμα.

Επίσης, σχετικά με τις συνέπειες του κορονοϊού, η Επιτροπή σημείωσε ότι ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης περνά μέσα από μία φιλόδοξη και ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που θα εξασφαλίσει τη μετάβαση της Ευρώπης σε μία κλιματικά ουδέτερη και κοινωνικά δίκαιη οικονομία.

Η Επιτροπή στη Γνωμοδότησή της υπογράμμισε παράλληλα και τις ελλείψεις που θεωρεί ότι περιέχει η πρόταση του Κλιματικού Νόμου, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

– Η σαφής σύνδεση του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας με τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5ο C.

– Η συνεξέταση του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 65% έως το 2030, σύμφωνα με τις επιταγές της επιστήμης, στην υπό εκπόνηση μελέτη επιπτώσεων των στόχων μείωσης 50% και 55% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

– Η θέσπιση Επιστημονικής Επιτροπής με ενισχυμένο ρόλο που θα συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον καθορισμό της πορείας ως το 2050

– Η ανάδειξη της επιστήμης ως της βασικότερης παραμέτρου για τον καθορισμό της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κλιματική ουδετερότητα.

– Η σαφής χρονική σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης της πορείας επίτευξης των στόχων και της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων και διορθωτικών κινήσεων.

– Η διεξαγωγή διαβουλεύσεων τόσο σε διασυνοριακό όσο και εντός της Ευρωπαϊκής ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Περιφερειών, τοπικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των σχολείων κλπ, που θα διεξάγονται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της πορείας της επίτευξης του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας.

– Η ανάδειξη της σημασίας της διατήρησης της βιοποικιλότητας τόσο στον μετριασμό όσο και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αλλά και σύνδεση μεταξύ μιας ορθής στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή με την προστασία της δημόσιας υγείας, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο εκπρόσωπος της χώρας μας για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ