today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Σε τροχιά ανασχηματισμού η κυβέρνηση. Ποιοι και πώς επηρεάζονται

Σε τροχιά ανασχηματισμού κινείται η κυβέρνηση μετά την επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Ισραήλ, περί «διορθωτικών κινήσεων». Μια φράση που έθεσε αυτόματα σε «συναγερμό» ολόκληρο το «σύστημα Εξουσίας», καθώς οι αλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Του Κώστα Πασίση

«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε χιουμοριστικά  ο Πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά σενάρια. Όταν οι δημοσιογράφοι επέμεναν όμως,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέταξε τη «βόμβα»: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά

Στην προκειμένη περίπτωση το βασικό επιχείρημα για τις μη «σαρωτικές» αλλαγές είναι  ότι η κυβέρνηση στο σύνολο της έχει πετύχει στην αποστολή της, γεγονός που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις.

Παρεμπιπτόντως στις δημοσκοπήσεις και η κοινή γνώμη  βλέπει  με θετική ματιά το «φρεσκάρισμα» στο κυβερνητικό σχήμα. Έξι στους δέκα ερωτηθέντες είναι υπερ του ανασχηματισμού.

Η «σπίθα» πάντως που προκάλεσε  τη «φωτιά» του ανασχηματισμού ήταν η  δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη ο οποίος επεσήμανε  ότι  «όπου χρειάζεται θα γίνουν οι αναγκαίες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, δεν χρειάζεται σαρωτική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις βουλές του αρχηγού.

Το «alter ego» του Πρωθυπουργού πάντως προσδιόρισε το χρόνο των αλλαγών μετα την 1η Ιουλίου, γεγονός που δίνει «τροφή» για νέα σενάρια, όσον αφορά το χρόνο ανακοίνωσης τους.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης είναι ο μοναδικός υπουργός που έχει και τη μεγάλη «εικόνα» της αξιολόγησης των υπουργών, αναφορικά με τη πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων προώθησης των μεταρρυθμίσεων αλλά και της απορρόφησης από τα υπουργεία των κοινοτικών κονδυλίων. Ένα θέμα στο οποίο ο Πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος.

Τα δυο σενάρια

Ηδη από χθες το θέμα του ανασχηματισμού έχει γίνει το «καυτό» θέμα συζήτησης, εντός ΝΔ και όπως επισημαίνεται τα σενάρια για τις ανακοινώσεις είναι δυο.

Το πρώτο αναφέρει ότι οι αλλαγές θα γίνουν …άμεσα για να μην «παγώσει» το σύστημα, λόγω αναμονής. Το σενάριο αυτό συνδέεται και με το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, με «όχημα-οδηγό» τον τουρισμό, κάτι που φάνηκε και από την παρουσία στη Σαντορίνη. Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός πήρε στις «πλάτες» του το restart του τουρισμού και αυτό λέει πολλά…

Το δεύτερο σχετίζεται με την έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, που θα πραγματοποιηθεί  στις 9 και 10 Ιουλίου, με αντικείμενο τη βοήθεια  των 750 δις ευρώ και τα χρήματα που θα λάβει η κάθε χώρα-μέλος μεταξύ των οποίων και η  Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των διορθωτικών κινήσεων ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ορισμένες λειτουργικές παρεμβάσεις σε  μεγάλα χαρτοφυλάκια, προκειμένου να υπάρξει «αποσυμφόρηση» και μεγαλύτερη ευελιξία.

Ωστόσο οι οργανωτικές αλλαγές μπορεί να επιφέρουν «καραμπόλες» μεταξύ των υπουργών, κάτι που ο Πρωθυπουργός φαίνεται να προσμετρά, πριν πάρει τις οριστικές αποφάσεις του.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυο υπουργούς που βρίσκονται στον «αερα», μια έως δυο μετακινήσεις και περισσότερες «καρατομήσεις» σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων.

Συμπερασματικά στη δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη ο βασικός κορμός θα παραμείνει ο ίδιος, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν το «άρωμα γυναίκας» θα γίνει πιο έντονο και το κυριότερο αν στις διορθωτικές κινήσεις θα περιλαμβάνονται και προσθήκες που θα σηματοδοτούν νέα πολιτικά ανοίγματα αλλά και θα αποφορτίσουν την πίεση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που ζητά περισσότερο πολιτικό «αίμα» στη κυβέρνηση και λιγότερους τεχνοκράτες.

Τέλος, σε μια από τις πρόσφατες  συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τον καθηγητή-λοιμοξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, προανήγγειλε την περαιτέρω αξιοποίηση του, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή του στην επιτυχή αντιμετώπιση του κορωνοιού. Ο κ. Τσιόδρας είναι βέβαιο θα έχει ειδικό ρολό σε θέματα υγείας στη νέα κυβέρνηση.

Ανοδικά τέλος, κινείται και η «μετοχή»  Χαρδαλιά ο οποίος πέρασε με επιτυχία το κρας τεστ της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ