today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο Λαβρόφ προσκάλεσε τον Μπορέλ να επισκεφθεί τη Ρωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, συζήτησαν για τις σχέσεις Ρωσίας ΕΕ αλλά και μια σειρά επίκαιρα διεθνή θέματα, όπως η κρίση στη Λιβύη, το Μεσανατολικό, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε με δήλωση του ότι προσκάλεσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να επισκεφθεί τη Ρωσία, μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.

«Συζητήσαμε σειρά επίκαιρων ζητημάτων, τα οποία αφορούν τη σημερινή κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπαμε στον Ζοζέπ Μπορέλ ότι ακούσαμε για τα σχέδια της ΕΕ να προβεί σε μια στρατηγική επισκόπηση των σχέσεων με την Ρωσική Ομοσπονδία και του επιβεβαιώσαμε το ενδιαφέρον μας να αναπτύξουμε τις επαφές μας. Επιβεβαιώσαμε μεταξύ άλλων την πρόσκληση προς τον Ζοζέπ Μπορέλ να επισκεφθεί τη Ρωσική Ομοσπονδία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση με την λοίμωξη του κορονοϊού», δήλωσε ο Λαβρόφ σε on-line συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μπορέλ.

Ο Σεργκεί Λαβρόφ είπε ότι το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν συζητήθηκε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η Ρωσία, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σχεδιάζει να συμμετάσχει στη βιντεοσύσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει ως θέμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, αλλά εξέφρασε την λύπη του για το ότι δεν προσκλήθηκε σε αυτήν τη σύσκεψη η κυβέρνηση της Δαμασκού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ζήτημα της Λιβύης είπε ότι η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσονται υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών στη Λιβύη και υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να κρίνει την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Γερμανία, λέγοντας η Μόσχα παρακολουθεί τη συζήτηση που γίνεται για αυτό το θέμα, όπως τις απόψεις που διατυπώνουν στην γερμανική βουλή, επίσημοι αξιωματούχοι.

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), που αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Λαβρόφ και Μπορέλ συζητήσαν επίσης το αδιέξοδο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και συμφώνησαν ότι η προσάρτηση από το Ισράηλ της δυτικής όχθης του Ιορδάνη μπορεί να προκαλέσει έναν νέο κύκλο βίας.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Πρίστινας Βελιγραδίου ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα θα καθορίσει τη σχέση της έναντι των νέων πιθανών συμφωνιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ανάλογα με το πως αυτές θα υλοποιούνται.

Αναφερόμενος στην ενέργεια της Βόρειας Κορέας η οποία κατέστρεψε με έκρηξη σήμερα το γραφείο σύνδεσης με τη Νότια Κορέα στην πόλη Καεσόνγκ κοντά στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ ης ειρηνικής επίλυσης των αντιθέσεων μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας και υπέρ της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ