today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

A.Ξανθός: Να αξιοποιηθεί η πανδημία για ριζική αναδιοργάνωση των δημοσίων δομών υγείας

Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιηθεί η πανδημία ως ευκαιρία μιας γενναίας επένδυσης στο ΕΣΥ και μιας ριζικής αναδιοργάνωσης των δημόσιων δομών υγείας, με στόχο την καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα.

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε την τοπική μονάδα υγείας (ΤΟΜΥ) Ρεθύμνου, το κέντρο υγείας Ρεθύμνου και το κέντρο υγείας Σπηλίου, όπου συζήτησε με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό, ενημερώθηκε για τα προβλήματα, τις ανάγκες σε υποδομές και προσωπικό, καθώς και για την κατάσταση σχετικά με την οργάνωση της διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 αλλά και για τα ενδεχόμενα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι γιατροί και το προσωπικό στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου τον διαβεβαίωσαν, πως η μόνη βιώσιμη λύση είναι η πλήρης ενσωμάτωση των ΤΟΜΥ και του προσωπικού τους στο ΕΣΥ, μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν αξιόπιστες και δωρεάν υπηρεσίες στον πληθυσμό ευθύνης τους. «Οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στην ΤΟΜΥ αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στη χώρα άρχισε να υλοποιείται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της διεπαγγελματικής ομάδας υγείας, άρχισε να ενισχύεται στο ΕΣΥ η κουλτούρα της οργανωμένης πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της κοινοτικής φροντίδας. Ανησυχούν όμως ταυτόχρονα για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον αυτών των δημόσιων δομών ΠΦΥ, με δεδομένη την απροθυμία της για την επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών ή άλλων υγειονομικών και για την ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Ξανθός. «Τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί έμπρακτα το έργο και η προσφορά των ανθρώπων του ΕΣΥ αλλά και ο αγώνας τους για καλύτερη δημόσια περίθαλψη» τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ