today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

42% αύξηση της συνεισφοράς της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Κατά 42% ενδέχεται να αυξηθεί η συνεισφορά της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Die Welt”. “Είναι νωρίς να μιλήσουμε για συγκεκριμένα νούμερα, αλλά τα επόμενα χρόνια η γερμανική συνεισφορά περιμένουμε ότι θα αυξηθεί”, σχολιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το Βερολίνο να διαθέσει 13 δισεκατομμύρια περισσότερα για κάθε ένα από τα επόμενα επτά χρόνια. Η τρέχουσα συνεισφορά της Γερμανίας ανέρχεται σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι η πρόταση των Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27 προβλέπει την συνεισφορά των κρατών-μελών με πόρους που αντιστοιχούν στο 1,075% του ΑΕΠ τους (με στοιχεία του 2018). Στο σύνολό του ο προϋπολογισμός θα φθάσει έτσι στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

“Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την Παρασκευή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 θα έχουν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και για το θέμα του προσαρμοσμένου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Είναι βεβαίως πολύ νωρίς να μιλήσουμε εδώ τώρα για συγκεκριμένους αριθμούς”, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, παρέπεμψε ωστόσο σε προηγούμενες δηλώσεις και της Καγκελαρίου, επισημαίνοντας ότι “η γενική ιδέα ήταν σαφής ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, ότι η γερμανική συνεισφορά στην ΕΕ θα αυξανόταν σημαντικά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ