today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η επιθετικότητα της Άγκυρας η ΑΟΖ με την Ιταλία και οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η διπλωματική «σύρραξη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τελικό διακύβευμα τη μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας, η Άγκυρα βρίσκεται σε …παραλογισμό και απειλεί ακόμη και με πόλεμο τη χώρα μας, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τη δυσχερή της θέση.

Του Κώστα Πασίση

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, έχει επιλέξει τη διπλωματική οδό και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, καθώς πορεύεται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως φάνηκε και από την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αρχίζει να απλώνει  ένα διπλωματικό δίχτυ απομόνωσης της Τουρκίας, με κύριο στόχο να ακυρώσει στην πράξη το ψευδό τουρκικό-λιβυκό μνημόνιο και να αναγκάσει  την  Άγκυρα σε αναδίπλωση της στρατηγικής της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρώτη κίνηση ιδιαίτερης και βαρύνουσας σημασίας είναι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν έξι υπουργοί!

Μεταξύ των στόχων του ταξιδιού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της  τριμερούς   συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και της ενεργειακής συνεργασίας των δυο χωρών, με άξονα τον αγωγό EastMed.

Δεύτερη κίνηση είναι το πολύ σημαντικό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νικ. Δένδια στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. Στο Κάιρο το στοίχημα είναι η κήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν κοινές αντιλήψεις αλλά και μεγάλες δυσκολίες.

Ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές επειδή οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο δεν αποκλείεται να επαληθευτεί το σενάριο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι σε περίπτωση συμφωνίας με την Αίγυπτο, τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξουν δραματικά, υπερ της Ελλάδος και σε βάρος της Τουρκίας.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται και η αναφορά που έκανε ο Μητσοτάκης στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. «Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια δήλωση που δεν ειπώθηκε τυχαία τη δεδομένη χρονική στιγμή και πιθανότατα συνδέεται με τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις που είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο.

Η τρίτη κίνηση είναι ήδη δρομολογημένη και σχετίζεται με τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας.

Η  χώρα μας ζητά με πράξεις και όχι μόνο με λόγια τη στήριξη των ευρωπαίων συμμάχων μας.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στις 19 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει μετ επιτάσεως τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις και θα ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά τις «κόκκινες γραμμές» μας

Το Μαξίμου  πάντως υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση τις δηλώσεις που έγιναν  στο  Φόρουμ των Δελφών από τον  αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, και τον  πρέσβη των ΗΠΑ  στην Αθήνα, κ. Πάιατ, οι οποίοι, αναφερόμενοι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο,  υπογράμμισαν  ότι δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες.

 

Η σπασμωδική αντίδραση της Τουρκίας, με την Αγια-Σοφιά

Ο Ταγιπ Ερντογάν αυτή την περίοδο αισθάνεται  ότι το «δίχτυ» της Ελλάδας είναι επικίνδυνο για τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας, που δεν στηρίζονται στη διεθνή έννομη τάξη και είναι πιθανό εν ευθέτω χρόνω να βρεθεί μπροστά σε νέα μεγάλα διλλήματα στρατηγικής.

Προς το παρόν αρέσκεται σε κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και ενδεχομένως στις σκέψεις του να υπάρχει, ως εσχάτη λύση, ένα  «θερμό»  επεισόδιο, για να προωθήσει τους στόχους του, όπως η πολυπόθητη συνδιαχείριση στο Αιγαίο.

Σε παρασκηνιακό διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται και η Τουρκία η οποία παρακολουθεί στενά τις ελληνικές κινήσεις, με πρόθεση να  «τορπιλίσει, οποιαδήποτε διαφαινόμενη συμφωνία.

Ανοίγματα φιλίας και κυρίως «γενναιόδωρες» προσφορές, κάνει η Τουρκία προς την Αίγυπτο, ενώ προσπαθεί να «γεφυρώσει» και τις διαφορές της και με το Ισραήλ, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα γιατί η Ελλάδα είναι ένα βήμα μπροστά της.

Η τουρκική  διπλωματία δεν είδε με καλό μάτι την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας και αυτό προκύπτει από την προκλητική και συνάμα αμήχανη αντίδραση Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ  χαρακτήρισε τη συμφωνία «θετική» για την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι δικαιώνει τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Ο Σουλτάνος, όμως, που θέλει να ξεπεράσει τη φήμη του Κεμάλ Ατατούρκ, προέβη και σε άλλη μια απονενοημένη κίνηση που τον αφήνει έκθετο στο διεθνές στερέωμα.

Αίφνης επανάφερε το θέμα της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην Τουρκία. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση του ζητήματος». Ενώ κόλαφος ήταν και η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε να σεβαστεί η Τουρκία το πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ