today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Συλλαλητήριο εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα

Συλλαλητήριο με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» πραγματοποίησαν σήμερα στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι μαζί με ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τις οικογένειές τους, εργαζόμενους και κατοίκους από όλη τη Στερεά. Ξεκίνησαν με πορεία από την Ομόνοια, ενώ στο Σύνταγμα τους περίμεναν συνδικάτα και μαζικοί φορείς της Αττικής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Μηνύματα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ απέστειλαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία από όλη την χώρα. Επίσης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παρέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν o γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης, και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Εεκ μέρους του ΜέΡΑ25 ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης και η Σοφία Σακοράφα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης.

Τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τη σημασία της λειτουργίας της για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αλλά και για τους πέντε νομούς της χώρας (Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά, Κοζάνη τα ορυχεία, Λάρυμνα το εργοστάσιο) που λειτουργούν εργοστάσια και ορυχεία της παρουσίασε ο Ανδρέας Κορέτζελος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ. «Δεν ξεχνάμε τους 80 νεκρούς μας», είπε αναφερόμενος στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

«Αυτά που βιώνουμε στη ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής με αυτά που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους. Μας θέλουν σκλάβους για να έχουνε ακόμη περισσότερα κέρδη», είπε ο Παναγιώτης Πολίτης αντιπρόεδρος του ΕΚ Λαμίας, μέλος της Διοίκησης της ΠΟΕΜ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ.

«Άλλο δρόμο δεν έχουμε, ή εμείς ή αυτοί. Από τη μία είναι τα συμφέροντα πού υπερασπίζονται οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού», σημείωσε, προσθέτοντας πως «θα συγκρουστούμε μέχρι το τέλος. Όσο εκφράζεται η αλληλεγγύη σας, έχουμε το μπόι να τους βλέπουμε κατάματα και να τους αντιμετωπίζουμε στα ίσα. Όσο πλαταίνει η αλληλεγγύη γινόμαστε πιο δυνατοί από αυτούς, στο τέλος θα κερδίσουμε».

Για «τροπολογία της κυβέρνησης που στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία και τη συκοφαντική επίθεση στους εργαζόμενους» έκανε λόγο ο Ξενοφώντας Αγγελέτος από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία της Εύβοιας, λέγοντας: «θέλουμε ανοιχτό το εργοστάσιο με όρους υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους και στήριξη της παραγωγής».

«Η απαξιωτική εικόνα της ΛΑΡΚΟ που προβάλλεται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της είναι στοχευμένη για το ξεπούλημα της», υποστήριξε ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία ‘Αι Γιάννη. Τόνισε ότι το συλλαλητήριο είναι «η απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ».

«Υψώνουμε τις γροθιές μας και λέμε όχι στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ,» τόνισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της επιχείρησης. «Η ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά όλη την κοινωνία. Να καταργηθεί ο νόμος της κυβέρνησης, να καταργηθούν τα αντεργατικά μέτρα της ειδικής διαχείρισης, θέλουμε εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Ο Δημήτρης Τσόκας, πρόεδρος Εργαζομένων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου και ο Μάρκος Κοντιζάς γενικός γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων.

«Η επίθεση είναι γενικευμένη στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου και όλη της της χώρας» τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Επισήμανε ότι στην ίδια κατηγορία με τη ΛΑΡΚΟ βρίσκονται και τα ναυπηγεία, καθώς και η ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια υπομονής, δεν έχουμε άλλα περιθώρια να βάλουμε πλάτη. Σηκώνουμε ανάστημα βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες» σημείωσε. Ανέφερε ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οργάνωση του αγώνα σε άλλους χώρους δουλειάς, καθώς όχι μόνο «αναδεικνύει τα ενιαία συμφέροντα των εργαζομένων πέρα από τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου δουλειάς», αλλά και «προβάλλει μια άλλη λογική στην οργάνωση της οικονομίας».

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με συναυλία που οργανώθηκε με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, οι εκπρόσωποι του οποίου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν η Ρίτα Αντωνοπούλου, Νατάσα Μποφίλιου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Δημήτρης Κανέλλος, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ