today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Γαλλία: Κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις μεγάλες πόλεις

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, στο απόηχο των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ , αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην Place de la Republique έχοντας προγραμματίσει πορεία προς την Οπερα, έπειτα από πρόσκληση της επιτροπής Ανταμά Τραορέ, του νεαρού μαύρου που πέθανε τον Ιούλιο 2016 μετά την σύλληψή του από αστυνομικούς στην περιοχή του Παρισιού.

Η Ασά Τραορέ, η αδελφή του νεαρού, και εκ των επικεφαλής της επιτροπής, προσκάλεσε το πλήθος να διαδηλώσει «για να καταγγείλει την άρνηση απονομής δικαιοσύνης, την κοινωνική, ρατσιστική και αστυνομική βία», ζητώντας νέα έρευνα για τους χωροφύλακες που συμμετείχαν στην μοιραία για την ζωή του Ανταμά Τραορέ σύλληψη.

Στο πλήθος των διαδηλωτών πολλοί φορούσαν μαύρα T-shirt με σύνθημα το αίτημα της οικογένειας Τραορέ εδώ και τέσσερα χρόνια: «Δικαιοσύνη για τον Ανταμά». «Στην χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αστυνομία σκοτώνει, θέλουμε τα βίντεο» ή «Οσο δεν παίρνουμε δικαιοσύνη, δεν θα έχετε ειρήνη», έγραφαν τα πανό της συγκέντρωσης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί «σε συστημική μεταρρύθμιση των αστυνομικών πρακτικών» στην Γαλλία. «Η σοβαρότητα της κατάστασης χρήσει συνολικής απάντησης εκ μέρους των αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία χαιρετίζει την εγκατάλειψη της πολύ διαδεδομένης κατά την σύλληψη τεχνικής του κεφαλοκλειδώματος που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματισθεί σήμερα στην Μασσαλία, την Λυών, το Μονπελιέ, την Ναντ, το Σεν Ναζέρ, το Μπορντό και αύριο στο Στρασβούργο.

Ο ρατσισμός είναι «ασθένεια που πλήττει ολόκληρη την κοινωνία», δήλωσε την Τετάρτη κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν. Η αυριανή του ομιλία αναμένεται τόσο από το αντιρατσιστικό κίνημα, όσο και από τους αστυνομικούς, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς στις τάξεις της γαλλικής αστυνομίας. Οι γάλλοι αστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν για την στάση της κυβέρνησης που άφησε να εννοηθεί ότι συλλήβδην ανέχονται την βία και την ρατσιστική συμπεριφορά στις τάξεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ