today-is-a-good-day
19 C
Athens

Β.Κοντοζαμάνης: Φτιάχνουμε ένα νέο ΕΣΥ

«Χρειαζόμαστε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί αυτό που έχουμε συμπλήρωσε τα συντάξιμα χρόνια του. Στα 35 χρόνια λειτουργίας του έγιναν πολλά. Χρειάζονται όμως να γίνουν και πολλά ακόμη. Γιατί η δυναμικότητα ενός δημόσιου συστήματος υγείας, μετριέται κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες, καλύπτοντας το σύνολο των πολιτών και του κάθε ασθενή».

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κλείνοντας τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 80 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα, «τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και οι προτεραιότητες για την επόμενη μέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι, ούτε λιγότερο κοινωνικά ευαίσθητοι. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα νέο ΕΣΥ, που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες και ταυτόχρονα θα υπάρχει στο μέγιστο βαθμό, αποδοτική χρήση των πόρων που διατίθενται για την ενίσχυση του», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, «το ΕΣΥ πρέπει να φτάσει στο μέσο όρο της ΕΕ», και σημείωσε ότι «σημασία δεν έχει πόσα ξοδεύουμε, αλλά πως τα ξοδεύουμε».

«Κατ΄ευφημισμό ήταν Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήταν το τρίτο πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα σε όλο τον κόσμο. Πρέπει πραγματικά να το ενισχύσουμε και να μειώσουμε τις καταστροφικές δαπάνες των νοικοκυριών, που είναι υψηλές σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις στις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Κοντοζαμάνης αντέτεινε ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «ξεκάθαρα δήλωσαν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τις προσλήψεις και δεσμεύτηκαν ότι θα υλοποιηθεί».

«Την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού προχωρήσαμε σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων στο ΕΣΥ, με την καταβολή έκτακτου μισθού, με νομιμοποίηση των πρόσθετων εφημεριών και την αλλαγή του πλαφόν», τόνισε, ενώ απορρίπτοντας σχετικές αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, διαβεβαίωσε ότι «καμία εφημερία δεν έμεινε απλήρωτη ούτε θα μείνει».

Απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με το νοσοκομείο Άγιος Σάββας, ανέφερε ότι έχει ήδη παραδοθεί ο μαγνητικός τομογράφος, ενώ μέχρι τέλη Ιουλίου θα παραδοθεί και ο υπόλοιπος ιατρικός εξοπλισμός.

Ακόμα, ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε έμφαση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, επισημαίνοντας ότι είναι ένας τομέας που πάσχει στη χώρα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ