today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Να μην πούμε το νερό νεράκι – Γράφει ο Μ.Αγγελάκης

Τις τελευταίες μέρες ήρθε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού, μετά από την απόφαση για διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για τη συντήρησης του ΕΥΣ (Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος), της ΕΥΔΑΠ.

Του Μανώλη Αγγελάκη

Η ιστορία έχει καταδείξει ότι η όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού έχει πέσει στο κενό, σε όποια χώρα και αν έγινε, με τρανό παράδειγμα τη Γαλλία, όπου αρχικά ιδιωτικοποιήθηκαν οι υπηρεσίες  ύδρευσης και στη συνέχεια αναγκάστηκε το κράτος να ξαναπάρει τα ηνία της διαχείρισης τους, μετά την αποτυχία των ιδιωτικών συμφερόντων να διαχειριστούν αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο με σύνεση και ευθύνη.

Το νερό δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθεί και ούτε να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης και οικονομικών συμφερόντων. Είναι ένας φυσικός πόρος υψίστης σημασίας, όχι μόνο για την ανθρώπινη ζωή αλλά για κάθε μορφή ζωής πάνω στον πλανήτη. Για την ακρίβεια είναι προϋπόθεση ζωής και όχι μια ακόμη παροχή, όπως κάποιοι προσπαθούν να υπονοήσουν.

Ειδικότερα στις μέρες μας όπου σε παγκόσμιο επίπεδο καταβάλλονται τεράστιες και συντονισμένες προσπάθειες για τη διασφάλιση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και τονίζεται η βαρύτητα όπου το φυσικό περιβάλλον έχει στη ζωή και την καθημερινότητα μας, είναι αδιανόητο να ξεχνάμε τη διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής ποιοτικού νερού για όλους τους ανθρώπους.

Η λειψυδρία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, με πάρα πολλούς ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό, ακόμη και στις μέρες μας και να χρειάζεται να διανύσουν χιλιόμετρα μόνο και μόνο για μια σταγόνα καθαρού νερού.

Η ΕΥΔΑΠ έχει αποδείξει τόσα χρόνια ότι με την τεχνογνωσία της και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά σε οποία πρόκληση και αν ανακύψει, διασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα νερού και την αδιάλειπτη παροχή του ακόμη και υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες. Ταυτόχρονα η τιμολόγηση της παραμένει διαχρονικά χαμηλή, ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο.

Τα έργα υποδομών και οι επενδύσεις που έχει κάνει η ΕΥΔΑΠ όλα αυτά τα χρόνια στοχεύουν στην βελτίωση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, μα πάνω από όλα στη σωστή και συνετή διαχείριση αλλά και διανομή του νερού, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια που διασφαλίζουν ταυτόχρονα και τη δημόσια υγεία.

Η πιθανότητα λοιπόν ιδιωτικοποίησης του νερού και αύξησης των τιμολογίων, είναι κάτι που ευελπιστούμε να μη ζήσουμε και στη χώρα μας, δεδομένου ότι ακόμη και σε μια πλήρως εμπορευματοποιημένη παγκόσμια κοινωνία, κάποια αγαθά οφείλουν να παραμένουν δημόσια και προσβάσιμα από όλους τους ανθρώπους.

*Ο Μανώλης Αγγελάκης είναι Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΔΣ ΕΥΔΑΠ, Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΑΚΕ ΕΥΔΑΠ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ