today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η αποκωδικοποίηση των δημοσκοπήσεων και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

Τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων αποκωδικοποιεί το Μαξίμου με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, για την πορεία της κυβέρνησης, την κατάσταση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων αλλά και για τις ανησυχίες και τα «θέλω» των πολιτών, στην μετακορωνοιό εποχή.

Του Κώστα Πασίση

Παρότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης αποτελούν «φωτογραφίες» της στιγμής, η επανάληψη και η επαλήθευση των αποτελεσμάτων σε σειρά ερευνών, οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα, πάνω στα οποία δουλεύουν οι «γαλάζιοι» επιτελείς.

Το πρώτο αβίαστο και ασφαλές εύρημα είναι η σαφής πρωτιά της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες μετρήσεις εκτινάσσουν τη διαφορά στις 18 έως 22 ποσοστιαίες μονάδες και μάλιστα ένα χρόνο μετα τις εκλογές.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού με ποσοστά κοινωνικής αποδοχής άνω του 60%. Ο Πρωθυπουργός δείχνει να παίζει χωρίς αντίπαλο καθώς δεύτερη σε επίπεδο «αξιολόγησης» από την κοινωνία είναι η Φώφη Γεννηματά και ακολουθεί με μικρή διάφορά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η περαιτέρω ανάγνωση τους, όμως, οδηγεί και σε μια τρίτη διαπίστωση με υψηλή πολιτική αξία.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης και η ΝΔ πλέον έχει συγκριτικά με το παρελθόν μεγάλη διείσδυση στην εκλογική δεξαμενή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τάσεις αποσυσπείρωσης καθώς ένα ποσοστό του, μεσοσταθμικά γύρω στο 10% δείχνει να μετακινείται προς τη ΝΔ, βλέποντας το «θολό» αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματος.
«Γοητευμένοι» από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζονται και ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, γεγονός που προκαλεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στην Φώφη Γεννηματά η οποία προσπαθεί να «περιχαρακώσει» το χώρο της, που αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα, τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά της.
Σε αυτή τη μετατόπιση φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο η άκρως επιτυχημένη από πλευράς κυβέρνησης, διαχείριση των δυο μεγάλων κρίσεων, του μεταναστευτικού και του covid 19, αλλά και τα «αγκιστρωμένα» ποσοστά του ΚΙΝΑΛ γύρω στο 5,5%-6,5%, χωρίς δυναμική ανόδου.

Το εύρημα αυτό φαίνεται ότι έχει σκορπίσει ικανοποίηση στο στρατηγείο του Μαξίμου καθώς δημιουργεί προοπτικές ουσιαστικής διεύρυνσης της ΝΔ προς το χώρο της κεντροαριστεράς, με δεδομένο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι παραμένει ισχυρό το δικομματικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν από κοινού δημοσκοπικά ποσοστά άνω του 60%, ενώ το τρίτο κόμμα που είναι το ΚΙΝΑΛ και όσα ακολουθούν (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Μερα 25) κινούνται σε μονοψήφια νούμερα.

Στην προκειμένη περίπτωση οι πολίτες φαίνεται να προκρίνουν την κυβερνητική σταθερότητα, με μονοκομματική πλειοψηφία…

Επίσης, τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα λεγόμενα «μικρά» και νέα κόμματα δείχνουν ότι η απήχηση τους στην κοινωνία είναι περιορισμένη και κυρίως οι προοπτικές ανόδου τους είναι σχεδόν μηδαμινές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση της της εταιρίας Interview η οποία αποκαλύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της κατασκευής του φράχτη στον Έβρο, αλλά και της αποφασιστικής αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας.

Συγκεκριμένα, το 83% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης του φράχτη, ενώ το 56% επιθυμεί στρατιωτικής φύσεως απάντηση.

Ένα εύρημα πάνω στο οποίο έκανε η «focus» το γαλάζιο επιτελείο καθώς συνδέεται και με το «σκληρό» πυρήνα των οπαδών της ΝΔ, που εμφανίζονται να είναι ικανοποιημένοι από τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση, με το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο.

Τέλος κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι πολίτες ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν στην μετα-κορωνοιο εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ