today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κάλυμνος: Δυο συλλήψεις για κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Σε δυο συλλήψεις για κατοχή αρχαίων αντικειμένων προχώρησε η αστυνομική διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου σε Κάλυμνο και Πάρο.

Συγκεκριμένα συνελήφθη στην Κάλυμνο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων, 30χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κατοικία του κατηγορούμενου όπου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Τρεις πήλινοι αμφορείς, ακέραιοι

• Άνω και κάτω τμήματα πήλινου αμφορέα

• Πήλινη μονωτή πρόχους (κανάτι)

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 και παραδόθηκαν σε αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού για περαιτέρω αξιολόγηση – χρονολόγηση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του συλληφθέντα θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω.

Στο νησί της Πάρου επίσης συνελήφθη ένας 43χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, κατοχή αρχαίου αντικειμένου και διάπραξη κλοπής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού στην κατοικία και σε χώρους που χρησιμοποιούσε ο 43χρονος εντοπίστηκαν:

• Ανεπτυγμένη καλλιέργεια κάνναβης αποτελούμενη από 19 δενδρύλλια ύψους έως 80 εκατοστά, τα οποία εκριζώθηκαν

• Θρησκευτική εικόνα αρχαιολογικής αξίας η οποία εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/02 «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς» και εκτιμάται ότι ανήκει χρονολογικά στο 1800 μ.Χ..

• Πλήθος εργαλείων διάφορων τύπων

Όπως διακριβώθηκε από την αξιολόγηση των δεδομένων της υπόθεσης, ο 43χρονος είχε αφαιρέσει προ ημερών τα ανευρεθέντα οχήματα – εργαλεία, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 25.000 ευρώ.

Τα δενδρύλλια κατασχέθηκαν, τα κλεμμένα αντικείμενα αποδόθηκαν στον δικαιούχο, ενώ η θρησκευτική εικόνα φυλάσσεται προκειμένου να παραδοθεί σε αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ