today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Οι πρόεδροι Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας υπέρ της φιλικής προς το κλίμα οικονομικής πολιτικής

Οι πρόεδροι της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάϊερ, της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και η πρόεδρος της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούνγκα σε κοινό άρθρο τους το οποίο δημοσιεύει σήμερα η “Frankfurter Allgemeine Zeitung” με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, κάνουν έκκληση να καταβληθούν νέες προσπάθειες για την προστασία του κλίματος ανεξάρτητα από την κρίση του κορονοϊού.

«Η κλιματική κρίση δεν έχει εξαφανιστεί. Η ζωή μας και αυτή των απογόνων μας θα επηρεαστεί σημαντικά από το αν θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα τώρα. Όπως ισχύει στην κρίση του κορονοϊού, η στρατηγική “ισοπέδωσης της καμπύλης” ισχύει επίσης για την κλιματική πολιτική. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η προστασία του κλίματος και της φύσης πρέπει επομένως να ενταχθεί για μια ακόμη φορά στην κορυφή της ατζέντας μας. Για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού δεν επιτρέπεται να υπάρχει συνέχεια σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα. Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα για την οικονομία μας με καινοτομίες που να προσανατολίζονται σταθερά στην αειφορία. Οι ασφαλείς θέσεις εργασίας και μια ισχυρή πολιτική για το κλίμα δεν αποτελούν αντίφαση», τονίζουν.

«Μια υγιής οικονομία, χωρίς τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου και χωρίς βουνά αποβλήτων, δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με μέλλον. Δεν πρέπει λοιπόν να επενδύουμε στο παρελθόν, αλλά σε νέες, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, σε καθαρή και προσιτή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε τομείς που από το παλαιό δημιουργούν το νέο», συνεχίζουν οι τρεις πρόεδροι.

«Μια τέτοια στρατηγική μπορεί όμως να είναι επιτυχής μόνον εάν η πολιτική για το κλίμα διαμορφώνεται από κοινού με τους πολίτες. Για αυτό, είναι απαραίτητες υποδομές με τις οποίες να είναι αυτονόητη μια φιλική προς το κλίμα καθημερινότητα. Απαιτούνται επενδύσεις για φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις, επενδύσεις για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε καλύτερες σιδηροδρομικές συνδέσεις, δίκτυα τηλεθέρμανσης ή σε ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες και πολυκατοικίες», καταλήγει το άρθρο τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ