today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Η Ελ. Τουλουπάκη αποκαλύπτει ότι ο Φ.Δεστεμπασίδης είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis

Αποκαλυπτική για την ταυτότητα ενός από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες είναι  η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη  όπως προκύπτει από τα έγγραφα κλήσης της από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με την ίδια την εισαγγελέα, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που δημοσίευσε το protothema.gr, ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ο οποίος μέχρι και σήμερα, αρνείτο κατηγορηματικά την ιδιότητα αυτή.

Η κα Τουλουπάκη επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί διατήρησε το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα στον κ. Δεστεμπασίδη,  υποστηρίζει ότι η μήνυση που υπέβαλε ο Εμ. Βουλκίδης κατά του κ. Δεσταμπασίδη δεν αρκούσε για να άρει το καθεστώς προστασίας από τον δεύτερο. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

– “Ειδικότερα σε ότι αφορά στην καταγγελία του Εμ. Βουλκίδη κατά του Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis αφενός η καταγγελία αυτή έλαβε χώρα πολύ μεταγενέστερα απο τη χορήγηση καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αφετέρου όπως αναφέρουμε εκτενώς και στο προαναφερόμενο έγγραφό μας προς τον επόπτη μας κ. Μπρακουμάτσο η τακτική της καταγγελίας δια των ανωμοτί εξηγήσεων ενός μάρτυρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε άρση της προστασίας του καθόσον τα καταγγελλόμενα και αληθή υποτιθέμενα δεν σχετίζονται με την υπο διερεύνηση υπόθεση αφού αφορούν πράξεις σε βάρος της εταιρείας Novartis για τις οποίες απαιτείται έγκληση από την ίδια την εταιρεία”.

Όσον αφορά τους προστατευόμενος μάρτυρες η κ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι η επιλογή τους βασίστηκε σε έγγραφα αλλοδαπών αρχών, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει και στο FBI προσδοκώντας οικονομικό όφελος. Σύμφωνα με την κα Τουλουπάκη, «Συγκεκριμένα ο ένας εκ των τριών μαρτύρων Μάξιμος Σαράφης επιλέχτηκε επειδή αφενός είχαμε βάσιμες ενδείξεις χωρίς όμως να είμαστε απολύτως βέβαιοι (διότι τούτο δεν θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί επισήμως ή ανεπισήμως από τις αμερικανικές αρχές) με βάση την συνολική επισκόπηση στοιχείων της δικογραφίας ότι το εν λόγω πρόσωπο κατέθεσε και ενώπιον των αμερικανικών αρχών και αφετέρου ότι ήταν πρώην υπάλληλος της εταιρείας Novartis.

Βάσει των εγγράφων αυτών φαίνεται ότι ο κ. Δεστεμπασίδης φέρεται να είναι ταυτοχρόνως και ο μάρτυρας που κατέθεσε στο FBI σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που προσκόμισε στην επιτροπή της Βουλής ο Εισαγγελέας κ. Αγγελής. Σύμφωνα με την έκθεση του FBI: “Ο C1 μάρτυρας, προσελήφθη απο την Novartis Ελλάς S.A.C.I (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 εως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. Με αυτή την ιδιότητα ο C1 ήταν υπεύθυνος για τα μέσα και τις δημόσιες σχέσεις και πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά στην Ελλάδα”. Να σημειωθεί ότι ο C1 κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας οικονομικό όφελος στοιχείο που καθιστά αυτομάτως παράνομη την συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές για την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2008 έως το τον Οκτώβριο του 2014 ήταν ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ωστόσο ο ίδιος καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε επίμονα και σε πλήθος ερωτήσεων ότι έχει συνεργαστεί για την υπόθεση με εγχώριες ή αλλοδαπές αρχές.

Είναι προφανές ότι η κατάθεση  του κ. Δεστεμπασίδη στη Βουλή γεννά εύλογα ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ