today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Π.Σκουρλέτης: Το «Μένουμε Όρθιοι» απαντά στην ανάγκη περιορισμού των συνεπειών της οικονομικής ύφεσης

«Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει τώρα, θα βρεθούμε δυστυχώς σε μία κατάσταση, η οποία θα είναι χειρότερη και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέγεθος και το βάθος της ύφεσης». Τα παραπάνω δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Αθήνας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Αφού αναφέρθηκε σε κεντρικούς άξονες του προγράμματος (υγεία, εργασία, εισόδημα έκτακτης ανάγκης, επιχειρήσεις, τουρισμός-εστίαση, αγροτικός τομέας), προανήγγειλε την παρουσίαση, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ενός συνολικού σχεδίου για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.

Σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Στήριξης, είπε ότι αποτελεί «ευκαιρία» για την χώρα ώστε να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός σχεδίου κατεύθυνσης των πόρων σε τομείς που πλεονεκτεί η Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται μια λογική αμοιβαιοποίησης των βαρών, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, κι αυτό δίνει μια «αίσθηση δικαίωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριζε εδώ και χρόνια ότι έτσι πρέπει να κινηθεί η Ε.Ε..

Ο κ. Σκουρλέτης άσκησε έντονη κριτική για τα κυβερνητικά μέτρα «που οδηγούν στην κατά 20% μείωση των μισθών», για τις «αντιφατικές» δηλώσεις για τον τουρισμό, για το «νέο κύμα απολύσεων», αλλά και «την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική για την αυτορρύθμιση της αγοράς, που θέτει τους πιο αδύναμους κρίκους, αυτοαπασχολούμενους, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε κίνδυνο εξαφάνισης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων». Έντονη ήταν και η κριτική στην «πρόθεση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις αναφορικά με το νερό, αλλά και τα ενεργειακά δίκτυα, τα φυσικά μονοπώλια με τη δεδομένη κερδοφορία, και μάλιστα σε μια συγκυρία ύφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την παρούσα περίοδο ευνοείται μια συμμαχία ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες στη βάση κοινών συμφερόντων, η οποία μπορεί να διεκδικήσει αλλαγές. Σε σχέση με τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, είπε ότι η διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος δεν είναι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτική, «κάτι που φάνηκε στην πράξη εδώ και αρκετά χρόνια, όταν κατάφερε να διευρύνει τα όρια της Αριστεράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ