today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

24 Δρομικές Ιστορίες(Ή)ττα

 Του Νίκου Αρμένη

«Σε αυτό δεν μπορώ να πω κάτι διαφορετικό. Έχω αποτύχει».

Είπα αυτή τη φράση ένα χειμωνιάτικο απόγευμα ενώ μιλούσα στο τηλέφωνο με μια φίλη μου και έκοβα βόλτες στους διαδρόμους του καναλιού που εργάζομαι. Ακριβώς την ώρα που την είπα, είδα στα τρία μέτρα μπροστά μου ένα συνάδελφο από αυτούς που έχουν καβαλήσει το καλάμι προ πολλού και που νομίζουν ότι για τις όποιες αποτυχίες τους ευθύνονται πάντα κάποιοι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι. Με άκουσε και η λέξη «έκπληξη» ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του. Δεν το χωρούσε το κεφάλι του ότι μπορεί κάποιος να παραδέχεται τόσο εύκολα ότι έχει αποτύχει σε κάτι..

Όμως φίλες και φίλοι, στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Και αντίστοιχα δεν υπάρχουν μόνο νίκες αλλά και ήττες..

Μάλιστα οι ήττες είναι περισσότερο απαραίτητες από τις νίκες καθώς καθίστανται εξόχως διδακτικές για εκείνον ή εκείνη που θα τις αποδεχτεί κάνοντας γενναία αυτοκριτική.

Όλα αυτά εννοείται ισχύουν και για τους δρομείς που μέσα από πολλές και αμέτρητες δύσκολες στιγμές, μικρές και μεγάλες ήττες, κατορθώνουν να φτάσουν στη μεγάλη και λαμπερή νίκη!

Δεν γνωρίζω κανέναν ανίκητο αθλητή. Ακόμα και εκείνοι οι ελάχιστοι που κατάφεραν σε επίσημους αγώνες να κόβουν πρώτοι το νήμα του τερματισμού ή να πετυχαίνουν τον προσωπικό τους στόχο, σίγουρα θα είχαν βιώσει και την αποτυχία και την ήττα σε κάποια προπόνηση.

Οι συντριπτικά περισσότεροι δε, έχουν νιώσει στο πετσί τους το συναίσθημα της ήττας και σε κανονικό αγώνα.

Ωστόσο έχω παρατηρήσει το εξής. Αυτοί που καταφέρνουν με τον καιρό να ισορροπούν στη ζυγαριά τις ήττες με τις νίκες και στον απολογισμό τους  να βγαίνουν ξεκάθαρα νικητές, είναι εκείνοι που έμαθαν από τα λάθη τους, που αποδέχτηκαν την αποτυχία και δούλεψαν με επιμονή για να μην την επαναλάβουν. Όσοι δηλαδή ειλικρινά είπαν «φταίω» και «απέτυχα» και δεν τους πέρασε ποτέ από το μυαλό, ούτε καν σαν υπόνοια, ότι είναι ανίκητοι.

Και τελικά καταφέραν να είναι ακριβώς αυτό.

Ανίκητοι! Ανίκητοι γιατί ξέρουν να χάνουν.

Ειδικά στο τρέξιμο που αντίπαλος καθεμιάς και καθενός είναι ο εαυτός του και μόνο, ε;

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ