today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Αντιρατσιστικές διαδηλώσεις σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στο κέντρο της Στοκχόλμης και στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να διαδηλώσουν ειρηνικά κατά του ρατσισμού, όμως η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτές τις συγκεντρώσεις, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας φωνάζοντας το σύνθημα «Black lives matter». Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ με τη φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη.

Ο Όμαρ, που κατάγεται από την Γκάμπια και ζει μόνιμα στη Φινλανδία εδώ και 16 χρόνια, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συμμετείχε στη διαδήλωση για να δείξει ότι οι φυλετικές διακρίσεις δεν είναι πρόβλημα μόνο των ΗΠΑ. «Ακόμη και στη Φινλανδία, εδώ, υπάρχει ρατσισμός παντού, στα μπαρ, τις ντισκοτέκ, τα λεωφορεία, τα εμπορικά κέντρα, παντού. Για αυτό αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια», εξήγησε.

Στη Στοκχόλμη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά του ρατσισμού και κατά του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.

Η αστυνομία διέλυσε σταδιακά αυτή τη συγκέντρωση, καθώς στη Σουηδία δεν επιτρέπονται συναθροίσεις άνω των 50 προσώπων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ