today-is-a-good-day
15.3 C
Athens

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανοίξουν άμεσα οι λαϊκές αγορές και να ενισχυθούν οι πωλητές

Την άμεση λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 100% και την ενίσχυση των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών, ζητούν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απευθύνουν στους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η ενίσχυση των 1.500 ευρώ για όσους παραγωγούς αποκλείστηκαν από τις λαϊκές αγορές και τα 500 ευρώ για τους 16.500 παραγωγούς λαϊκών αγορών όλης της χώρας, που πάνε στις Τοπικές Αγορές εντός της Περιφέρειας από Κρήτη μέχρι Διδυμότειχο, δεν επαρκούν.

Επικαλούνται εξάλλου ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία «άλλα 14 εκατομμύρια [θα διατεθούν] για την ενίσχυση των παραγωγών των λαϊκών αγορών».

«Είναι δυνατή η άμεση επαναλειτουργία των λαϊκών αγορών, σε ποσοστό 100%, τηρουμένων των αναγκαίων αποστάσεων», αναφέρουν οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι η απώλεια των εισοδημάτων των πληττόμενων παραγωγών, ιδίως δε των μετακινουμένων από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη των ως άνω αναφερομένων ποσών.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή αν θα άρουν τον περιορισμό περί συμμετοχής πωλητών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία και πότε.

Επίσης αν επιβεβαιώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα της ανακοίνωσης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφερόμενα εν σχέσει με τα προς ενίσχυση ποσά.

Πώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τεκμηριώνει τον προσδιορισμό της βλάβης για πωλητές λαϊκών αγορών και ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του συνόλου των πληττόμενων πωλητών λαϊκών αγορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ