today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Π.Σκουρλέτης: Η Ε.Ε. βάζει για πρώτη φορά νερό στο κρασί της

«Κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η ΕΕ βάζει για πρώτη φορά νερό στο κρασί της», αναφέρει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece, ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν.

Σχολίασε ότι «αυτό δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε», προσθέτοντας ότι «η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, η μη συμπερίληψη των δαπανών Υγείας στον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων και η, μιας μορφής, αμοιβαιοποίηση του χρέους που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν, είναι στοιχεία μιας διαφορετικής λογικής». Τόνισε πως «το ζήτημα τώρα είναι πώς αυτά δεν θα αποτελέσουν εξαιρέσεις, αλλά θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στους ευρωπαϊκούς κανόνες». Σημείωσε ότι απαιτούνται επιπλέον διευκρινίσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Πού θα διοχετευτούν αυτά τα χρήματα; Θα υπάρξουν αιρεσιμότητητες, δηλαδή απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιδεινώσουν τη θέση της μισθωτής εργασίας; Το πακέτο θα προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας ή θα διοχετευτεί αποκλειστικά στους τομείς όπου η Γερμανία έχει προβάδισμα, όπως η Ενέργεια, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μοχλός επιδότησης της γερμανικής οικονομίας; Θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθεί το πακέτο με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου;».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι το «Μένουμε Όρθιοι» είναι ένα πρόγραμμα μέτρων άμεσης εφαρμογής που δεν υποκαθιστά την ανάγκη για ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο βαθιών αλλαγών στην οικονομία και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το ονόμασε πρόγραμμα-γέφυρα.

Σχετικά με το προσφυγικό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υποδαυλίζει τις ρατσιστικές τάσεις που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν» και σημείωσε πως «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να προχωρήσει γρήγορα η αποσυμφόρηση των νησιών από τους αιτούντες άσυλο και να γίνει ίση κατανομή τους σε όλη τη χώρα». Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν χωράνε τακτικισμοί» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «το μόνο που κάνει είναι να ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να έχει σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών». Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι το μείζον ζήτημα, ούτε στο προσφυγικό ούτε στα ελληνοτουρκικά. Τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας πρέπει να είναι παράγοντας ειρήνης στην περιοχή» και ότι «πρέπει να βρίσκουμε ειρηνικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, με σεβασμό βέβαια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Χαρακτήρισε «περιστατικό ακραίου ρατσισμού» τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, επισήμανε ότι το φαινόμενου του ρατσισμού είναι παγκόσμιο και ότι κοινός παρανομαστής είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων.

Σε σχέση με το συνέδριο, ανέφερε ότι «θα γίνει μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες» και πως στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «καταλήξαμε ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα αποφασίσουμε για αν μπορεί να οριστεί νέα ημερομηνία». Για το εάν το όνομα θα αποφασιστεί στην ΚΕ του Ιουνίου, είπε ότι «η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα συζητήσει την πρόταση προς το συνέδριο. Το συνέδριο θα πάρει την τελική απόφαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ