today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 285,1 εκατ. ευρώ το 2019

Η σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας, η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων Καθαρής Ενέργειας και Παραχωρήσεων και η διατήρηση ενός υψηλού κατασκευαστικού ανεκτέλεστου αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το έτος 2019.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε και το 2019 να επενδύει στην Ελλάδα σε τομείς αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας (καθαρή ενέργεια κι υποδομές), όπως κάνει συνεχώς κι αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια, ακόμα και κατά την περίοδο της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα. Παράλληλα, ενίσχυσε την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές τόσο στον τομέα των ΑΠΕ όσο και μέσω της ανάληψης σημαντικών τεχνικών έργων στην ευρωπαϊκή αγορά, αναπληρώνοντας κατά το δυνατόν την πτώση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας, όπου παρατηρήθηκε σημαντική έλλειψη νέων έργων.

Η δραματική αλλαγή των οικονομικών συνθηκών λόγω της πανδημίας covid – 19 βρίσκει τον Όμιλο οικονομικά εύρωστο κι έχοντας καταφέρει να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα, έχοντας παράλληλα διασφαλίσει απολύτως την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται σε κλάδους οι οποίοι είναι περισσότερο αμυντικοί κατά τη διάρκεια των φάσεων του οικονομικού κύκλου και τους οποίους οι επενδυτές αναγνωρίζουν ως «ασφαλή καταφύγια» (safe haven), που παρέχουν σταθερές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές ακόμα και σε περιόδους αναταραχής και αβεβαιότητας, όπως είναι η υφιστάμενη. Περαιτέρω, ο Όμιλος έχει ήδη αποδείξει κατά τη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης (ήτοι τη δυσκολότερη και μακρύτερη χρονικά χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη), την ικανότητά του να αναπτύσσεται και να ενισχύει τη θέση του στην αγορά.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2019, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γεώργιος Περιστέρης δήλωσε: «Το 2019 καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά την καθαρή κερδοφορία μας, παρά την υποχώρηση του κατασκευαστικού τζίρου λόγω της έλλειψης νέων έργων στην ελληνική αγορά. Σε αυτό συνετέλεσε η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων των ΑΠΕ και των Παραχωρήσεων στα οικονομικά μας μεγέθη, προς επιβεβαίωση της προ δεκαετιών στρατηγικής μας επιλογής να αναπτύξουμε δυναμικά την παρουσία μας σε αυτούς. Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι παρά τις δυσκολίες της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το ανεκτέλεστο του Ομίλου με νέα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να διασφαλίζουν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς οι οικονομίες παγκοσμίως πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid – 19. Ωστόσο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τομέων όπου πρωταγωνιστούμε μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες. Το αποδείξαμε, άλλωστε και κατά την διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία. Σε αυτό συντελούν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ε.Ε., όπου επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η προτεραιότητα που δίνεται σε επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, είμαστε αποφασισμένοι για μία ακόμη φορά να στηρίξουμε με σημαντικές επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 3 δις. ευρώ στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση, της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ αναμένουμε εξελίξεις και σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχουμε αξίας άνω του 1 δις. ευρώ. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και την τρέχουσα κρίση προς όφελος των εργαζομένων μας, των μετόχων μας και της ελληνικής οικονομίας.»

Συνοπτική παρουσίαση αποτελεσμάτων 

Κατά το 2019, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 1,156 δις. ευρώ, έναντι  1,402 δις ευρώ το 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 285,1 εκατ. ευρώ, έναντι 280,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 77,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 60,8 εκατ. ευρώ το 2018 (αύξηση κατά περίπου 28%), τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 55,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 55%), ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, επηρεασμένα θετικά και από τις αποτιμήσεις δευτερογενών παραγώγων.

Αναλυτική πληροφόρηση για τους βασικούς τομείς δραστηριότητας

Παραχωρήσεις

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. ευρώ έναντι 197 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ αυξήθηκε η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 και διαμορφώθηκε στα 103,6 εκατ. ευρώ έναντι 92,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο Όμιλος, κατέχει το 100% στις εταιρείες παραχώρησης της Νέα Οδού (αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ και Ιόνια Οδός) και της Κεντρικής Οδού, ενώ διατηρεί ποσοστό 17% και στην Ολυμπία Οδό. Η εταιρεία παραχώρησης «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ», υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο την σύμβαση παραχώρησης στις 21.02.2019. Η συγκεκριμένη σύμβαση έχει ήδη ψηφιστεί και έχει γίνει νόμος του κράτους. Σημειώνεται ότι μετά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης, τα ποσοστά συμμετοχής θα διαμορφωθούν σε: ΤΕΡΝΑ 32,46%, GMR Airports Limited 21,64%, και Ελληνικό Δημόσιο με 45,9%. Στις 27 Μαρτίου 2019, ο Όμιλος, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έθεσε σε λειτουργία τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου με μέση ετήσια δυναμικότητα 105.000 τόνους.

Κατασκευές

Στον τομέα των κατασκευών, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ, διατηρώντας τις προοπτικές υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας  την επόμενη περίοδο.  Τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει ο Όμιλος αφορούν την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης, την έναρξη εργασιών στο νότιο κλάδο του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τη συμμετοχή στην ανακατασκευή του αεροδρομίου Tesla στο Βελιγράδι (Σερβία) και στην ανάπτυξη του Καζίνο Κύπρου στη Λεμεσό, καθώς και σειρά άλλων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους διαμορφώθηκε πέρυσι στα 679,8 εκατ. ευρώ, έναντι 949 εκατ. ευρώ το 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 διαμορφώθηκε στα 10,9 εκατ. ευρώ έναντι 32,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ηλεκτρισμός από ΑΠΕ 

Στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 237,3 εκατ. ευρώ έναντι 216,3 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 για τον Όμιλο αυξήθηκε στα 178,9 εκατ. ευρώ, έναντι 156,6 εκατ. ευρώ το 2018. Οι εν λόγω αυξήσεις στα αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στην είσοδο νέων αιολικών πάρκων στην παραγωγή. Ο Όμιλος, μέσω της στρατηγικής συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, συνεχίζει να επενδύει στην καθαρή ενέργεια, έχοντας 1,390 MW εγκατεστημένη ισχύ (31.12.2019) σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία. Αυτή η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη ροή εσόδων και κερδοφορίας σε σταθερή μακροχρόνια βάση, όταν οι επενδύσεις θα έχουν ωριμάσει.  Η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε λειτουργία ή υπό κατασκευή προσεγγίζει πλέον τα 2.000 MW.

Ηλεκτρισμός από θερμική ενέργεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Όμιλος έχει συμμετοχές στην ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ (50%) και στην ΗΡΩΝ ΙΙ (25%) για τις οποίες η ενσωμάτωση των στοιχείων γίνεται με την μέθοδο της καθαρής θέσης. Συγχρόνως, διατηρεί και αυτοτελή εμπορική δραστηριότητα ηλεκτρισμού τα έσοδα της οποίας ανήλθαν στα 36,9 εκατ. ευρώ έναντι 19,7 εκατ. ευρώ την συγκριτική περίοδο του 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA)1 ανήλθε στα 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Επενδύσεις και χρηματοδότηση

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 1,437 δις ευρώ έναντι 1,327 δις ευρώ στο τέλος του 2018. Συγκεκριμένα, τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του έτους ανέρχονταν σε 595 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 2,03 δις ευρώ. Επισημαίνεται ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επενδύσεις που πραγματοποίησε ο Όμιλος. Ειδικά στον τομέα της καθαρής ενέργειας οι επενδύσεις έφτασαν τα 260 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 767 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ