today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Ανοίγουν σήμερα δημοτικά σχολεία, ξενοδοχεία, μειώνεται ο ΦΠΑ

Ποιες επιχειρήσεις επανέρχονται στην κανονικότητα

Επεκτείνεται  η άρση των μέτρων για τη σταδιακή και ασφαλή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και επιχειρήσεων σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, οι μικροί μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, καθώς ανοίγουν τα δημοτικά, νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία. Το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με την ομόφωνη εισήγηση των επιστημόνων, οι οποίοι στάθηκαν σε πέντε καθοριστικούς παράγοντες, ανάμεσά τους η καθοδική πορεία της πανδημίας και η θετική αποκλιμάκωση των μέτρων

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων. Επίσης οι αίθουσες θα αερίζονται φυσικά. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία). Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Το σχολικό έτος θα λήξει στις 26 Ιουνίου.

Αρση μέτρων: Ανοίγουν ξενοδοχεία, θερινά σινεμά, κολυμβητήρια
Τη Δευτέρα, εκτός, από τα δημοτικά σχολεία, σηκώνει ρολά σειρά επιχειρήσεων., με την σταδιακή άρση των μέτρων να συνεχίζεται.

Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (12μηνης λειτουργίας).
Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα, με εξαίρεση τις παιδικές κατασκηνώσεις.
Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering).
Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (μόνο σε θερινούς κινηματογράφους).
Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων.
Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων.
Υπηρεσίες γηπέδων γκολφ ή μίνι γκολφ
Υπηρεσίες κολυμβητηρίου (πισίνας).
Υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων.
Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ).
Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).
Υπηρεσίες μασάζ.
Αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (Κυριακάτικες αγορές, Εμποροπανηγύρεις κ.λπ.).
Οι ιδιαίτεροι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις παραπάνω ιδιωτικές επιχειρήσεις, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία.

Μειώνεται ο ΦΠΑ από τη Δευτέρα

Μαζί με την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, διαμορφώνεται και ένα νέο τοπίο στην οικονομία, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Από τη Δευτέρα, ενεργοποιούνται νέοι συντελεστές ΦΠΑ, ο οποίος μειώνεται από 24% σε 13% μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020. Ανάμεσα στα προϊόντα που θα μειωθεί ο ΦΠΑ βρίσκονται ο καφές, το τσάι και το μεταλλικό νερό.

Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται οι τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, μετά από απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των ευρύτερων μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Από τη Δευτέρα, το ενιαίο εισιτήριο θα κοστίζει 1,20 ευρώ, ενώ το μειωμένο 0,50 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και οι τιμές στα εισιτήρια πλοίων, τρένων και ΚΤΕΛ, λόγω του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ