today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τα σύνορα του Έβρου, οι μεταναστευτικές ροές και η κυβερνητική στρατηγική

Η περαιτέρω θωράκιση του Έβρου είναι η ηχηρή απάντηση της Ελλάδας, στην Τουρκία, μετα τις απειλές της για νέα πολιορκία των ελληνικών συνόρων από ορδές μεταναστών αλλά και τις συνθήκες έντασης στην κοίτη του ποταμού, που «πυροδότησαν» και σκληρές κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Του Κώστα Πασίση

Στη «σκιά» αυτών των γεγονότων, τη λύση έδωσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προειδοποίησε την Άγκυρα να σταματήσει τους ψευτοπαληκαρισμούς και τους εκβιασμούς.
Σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Πρωθυπουργός έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης: «Καταστήσαμε πολύ σαφές ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της και ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του τάχθηκε υπερ του διαλόγου με την Τουρκία για το προσφυγικό λέγοντας: «Ας συζητήσουμε ειλικρινά με την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα, και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με απειλές ή ακόμα και εκβιασμούς. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και, εφόσον χρειαστεί, θα το ξανακάνουμε».
Ωστόσο στην κυβέρνηση σχεδόν …αιφνιδιάστηκαν από την απρόσμενη, ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που σήκωσαν κατακόρυφα τους τόνους για ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως το περιστατικό στη περιοχή Μελισοκομείο Έβρου.

Όπως επισημαίνεται αντί να ζητήσουν ενημέρωση από τη κυβέρνηση, μέσω των γνωστών καναλιών, προτίμησαν να περάσουν στο «αντάρτικο», κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή η κατάσταση άρχισε να …ξεφεύγει με εντολή του Πρωθυπουργού, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ενημέρωσαν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τα πραγματικά συμβάντα στον Έβρο αλλά και για τις ενέργειες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Οι δυο υπουργοί υπογράμμισαν ότι τα εθνικά σύνορα περιφρουρήθηκαν αποτελεσματικά και ότι η Άγκυρα αποπειράθηκε να παίξει «παιχνίδια».
Ειδικότερα ο κ. Δένδιας στην τοποθέτηση του από την αρχή έδωσε το κυβερνητικό στίγμα, τονίζοντας οτι: «η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους».

Επίσης ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε τα κόμματα ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη κατά μήκος του Έβρου, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα σύνορα της χώρας μας σε τυχόν νέα απόπειρα μεταναστών να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Στο πλαίσιο της θωράκισης του Έβρου αποφασίστηκε να σταλούν στην περιοχή 400 αστυνομικοί.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι κ.κ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος δέχθηκαν «καταιγισμό» ερωτήσεων που αποκαλύπτουν και το «κλίμα» της ενημέρωσης.
Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. «Ο φράχτης αυτός θα γίνει. Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο” τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός

Τέλος συνεργάτες του Πρωθυπουργού σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του Έβρου επεσήμαναν την έλλειψη σοβαρού αντιπολιτευτικού λόγου και έθεσαν το θέμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους στο μεγάλο «πακέτο» που είναι η εσωστρέφεια που πνίγει καθημερινά την Κουμουνδούρου.
«Δεν είναι και μικρό πράγμα να εξαγγέλλεις στο Ζάππειο ένα οικονομικό πρόγραμμα, «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» και να παίζει ως μονόστηλο, ακόμη και στα φιλικά σου μέσα ενημέρωσης», επεσήμανε σκωπτικά ένας εκ των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ