today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Μπάσκετ: Ζωή μετά την καραντίνα

«Χτύπησε» απροσδόκητα την… πόρτα κάθε σπιτιού στον πλανήτη και χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Πήρε, σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις, ζωές συνανθρώπων μας, «έκλεψε» θεμελιώδες δικαίωμα όλων: την ελευθερία μας.

Περιορίζεται, όμως, πλέον, στην καθημερινότητά μας. Υφίσταται, επιπλέον, προσδοκία, με την προσοχή του καθενός μας ξεχωριστά, αλλά και τη συνδρομή της ιατρικής κοινότητας (σ.σ. εύρεση φαρμάκων, εμβολίων), πως δε θα ασχοληθούμε, ουσιαστικά, ξανά μαζί του.

Ο κορονοϊός σταματά να μας παιδεύει, όπως το έκανε έντονα τους τελευταίους μήνες, τα σημάδια του τα βλέπουμε γύρω μας, συζητάμε γι’ αυτά, αλλά μέχρι εκεί. Σε αυτό το πνεύμα, το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) κουβέντιασε με Ελληνες καλαθοσφαιριστές, στους οποίους έθεσε 4 ίδια ερωτήματα. Οι Νώντας Παπαντωνίου (γκαρντ, Λάρισα), Λεωνίδας Κασελάκης (φόργουορντ, Προμηθέας Πάτρας), Ζήσης Σαρικόπουλος (σέντερ, ΠΑΟΚ) και Βασίλης Καββαδάς (σέντερ, Ηρακλής) μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, από τη στιγμή που έληξε το lockdown.

Οι ερωτήσεις

1.Κορονοϊός, καραντίνα, επιστροφή σε κανονικότητα, λέξεις που εισέβαλαν στη ζωή όλων, παγκοσμίως, τόσο ξαφνικά! Πώς διαχειρίζεσαι τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες;

2.Ποιό ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας;

3.Σε Ισραήλ, Ισπανία, Γερμανία ετοιμάζονται για επιστροφή σε δράση, η Ευρωλίγκα, εσχάτως, γνωστοποίησε ότι δε θα συνεχιστεί η σεζόν, συνέχεια δε θα υπάρχει ούτε στην Basket League. Θα ένιωθες έτοιμος και ασφαλής, τη δεδομένη στιγμή, να επανακάμψεις στο γήπεδο για επίσημο παιχνίδι;

4.Υφίσταται μεγάλη συζήτηση για τα συμβόλαια της φετινής σεζόν και το βαθμό κάλυψής τους από τους συλλόγους. Ποιά είναι η άποψή σου;

Νώντας Παπαντωνίου 

1. Δυστυχώς, για όλους, αυτό που συνέβη μας πήγε πολύ πίσω. Επαγγελματικά, κυρίως, αλλά και γενικά άλλαξε η ζωή μας. Δυστυχώς, αυτό που βιώσαμε με τα μηνύματα, με την καταπίεση της ελευθερίας μας, με την απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά και με τον φόβο του ιού, μας έκανε να εκτιμήσουμε και να αναθεωρήσουμε για πολλά στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι από αυτούς που ήταν 100% πιστά σωστοί σε όλα τα μέτρα, γιατί δεν το πιστεύω στο βαθμό που το έχουν επιβάλλει στη ζωή μας.

2. Όπως προείπα, έκανα κανονικά τα πάντα. Ισως το μόνο που κάνω παραπάνω είναι γυμναστική σε έξω γήπεδο, χωρίς το φόβο του να πληρώσεις πρόστιμο.

3. Δε σταμάτησα ποτέ να προπονούμαι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έτρεχα, έκανα βάρη και ήμουν διαρκώς σε εγρήγορση. Θα ήμουν έτοιμος, όποτε μας ζητούσαν, να τελειώσω τη σεζόν στο γήπεδο. Κατανοώ, όμως, τον φόβο των ειδικών για τραυματισμούς και σέβομαι την απόφαση.

4. Καλώς ή κακώς ο κάθε αθλητής θα διαπραγματευτεί μόνος του και είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε ιδιοκτήτη! Με τη κατεύθυνση της ΦΙΜΠΑ η απώλεια για εμάς τους αθλητές βρίσκεται στο 50% της διάρκειας του συμβολαίου μας που δεν αγωνιστήκαμε.

Λεωνίδας Κασελάκης 

1. Ήταν και είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους. Οτιδήποτε σε βγάζει από τη ρουτίνα είναι δύσκολο, ειδικά όταν είναι ταυτόχρονα ξαφνικό. Από την άλλη, το θεωρώ μια πολύ καλή ευκαιρία για αναθεώρηση κάποιων δεδομένων και για μια πιο ρεαλιστική ανάθεση στόχων, πιο βραχυπρόθεσμων. Γιατί, όπως βλέπουμε καλό είναι να είσαι προνοητικός, αλλά κάποιες φορές αποδεικνύεται άτοπο. Προσπάθησα αυτήν τη περίοδο να είμαι ήρεμος και δίπλα στην οικογένεια μου και να δω τη σφαίρα με τη θετική οπτική γωνία που πάντα υπάρχει.

2. Δεν το συζητάω, να βρίσκομαι κοντά στη θάλασσα ήταν η βασική προτεραιότητα.

3. Προσωπικά, ναι, ένιωθα έτοιμος γιατί διατηρήθηκα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την περίοδο της καραντίνας και ενδεχομένως τυχόν επανέναρξη να άφηνε πίσω τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σαν ένα μήνυμα, δηλαδή, ότι ο αθλητισμός μπορεί να την νικήσει. Ωστόσο, καταλαβαίνω από την άλλη τις αποφάσεις περί ακυρώσεις, κυρίως για θέματα τραυματισμών και υγείας των παικτών, αλλά και του συνόλου των ομάδων ,ενώ μη ξεχνάμε ότι θα ήταν δύσκολο να μονταριστεί όλο αυτό το εγχείρημα όσον αφορά τον επαναπατρισμό των ξένων παικτών και την παρατεταμένη χρονική διάρκεια των αγώνων μέσα στο καλοκαίρι. Αν ήταν στο χέρι μου, πάντως, θα ήθελα να συνεχίσουμε.

4. Ή άποψη μου πάνω στο οικονομικό κομμάτι είναι ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ζημιά και για τις δύο πλευρές. Θα είναι πέρα για πέρα άδικο, λόγω κορωνοϊού, να βρουν κάποιοι πάτημα και να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που έτσι και αλλιώς δεν θα εκπλήρωναν. Ένας έντιμος διακανονισμός με τις ομάδες θεωρώ πως θα είναι το ιδανικό με βάση αυτή τη συγκυρία.

Ζήσης Σαρικόπουλος 

1. Όντως ζήσαμε και ζούμε ακόμα, σε ένα βαθμό, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η νέα τάξη πραγμάτων επέβαλε το να μείνουμε σπίτι και να σεβαστούμε την καραντίνα για το γενικότερο καλό. Είναι περίεργος ο κατ’ οίκον περιορισμός, όμως βρίσκεις την ευκαιρία να περάσεις χρόνο με τα άτομα που αγαπάς, την οικογένειά σου. Προσωπικά, λόγω επαγγέλματος, ταξιδιών και συνεχών υποχρεώσεων, δεν είχα αυτή την πολυτέλεια, επομένως τώρα βρήκα αυτή την ευκαιρία τουλάχιστον και το είδα έτσι.

2. Αυτό που μου έλειψε περισσότερο αυτό το διάστημα είναι να κάνω αυτό που αγαπώ, να παίζω μπάσκετ και να αθλούμαι. Αμέσως μετά, το να οδηγώ και να κυκλοφορώ ελεύθερα, που αποτελεί ψυχοθεραπεία για μένα. Επομένως, φρόντισα να κάνω αυτά τα δυο όταν μου δόθηκε η ευκαιρία.

3. Πιστεύω πως σε τέτοιες στιγμές τα πρωταθλήματα και ο αθλητισμός έρχονται, θέλοντας και μη, σε δεύτερη μοίρα. Προέχουν άλλα πράγματα, πιο σημαντικά, όπως η γενικότερη υγεία. Και όταν μιλάμε για ένα άθλημα ομαδικό, με επαφή αλλά και μια μπάλα, την οποία πιάνεις και μοιράζεσαι, τότε το να δώσεις συνέχεια στις αγωνιστικές υποχρεώσεις σου εμπεριέχει μπόλικη δόση ρίσκου. Πέρα από το κομμάτι αυτό, που πρέπει να σκεφτούμε την υγεία των αθλητών και των σταφ των ομάδων στο να μη νοσήσουν, ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι πως η κίνηση αυτή εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμών των αθλητών. Κανένας αθλητής στο παρελθόν δεν έχει κληθεί, μετά από μια καραντίνα, μένοντας για κάποιους μήνες έγκλειστος, να κάνει πρωταθλητισμό.

Τα καλοκαίρια και στις offseason περιόδους ο επαγγελματίας αθλητής ξεκουράζεται επιλεκτικά δουλεύοντας, παράλληλα, ατομικά και βελτιώνοντας τις αδυναμίες του. Άποψή μου είναι πως η επιστροφή στις υποχρεώσεις τώρα επιφυλάσσει τραυματισμούς, σίγουρα κανείς δεν θα πιάσει τις αποδόσεις της προ-καραντίνας εποχής, επομένως και το επίπεδο δεν θα είναι το ίδιο.

4. Ακριβώς επειδή ήταν πρωτόγνωρη η κατάσταση που ζήσαμε δεν μπορώ να γνωρίζω ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα της μετά-πανδημίας εποχής. Είναι λογικό πως και οι σύλλογοι και οι λίγκες υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά και νομίζω όλοι οι αθλητές το σέβονται αυτό. Πρέπει να σεβαστούν και οι ομάδες, από την πλευρά τους, πως για πολλούς αθλητές το ζήτημα που τίθεται είναι βιοποριστικό. Χρειάζεται μια ώριμη κουβέντα, κατανόηση και υποχωρήσεις και απ τις δυο πλευρές. Το ξαναλέω όμως, οι αθλητές οφείλουν να έχουν τον απαιτούμενο σεβασμό. Δεν πρέπει τώρα οι ομάδες να εκμεταλλευτούν τις δεδομένες συνθήκες και την κατάσταση, ώστε να γλιτώσουν χρήματα εις βάρος των αθλητών τους.

Βασίλης Καββαδάς

1. Είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες. Πολλά πράγματα πήγανε πίσω, δουλειές, επιχειρήσεις, ανάπτυξη, αθλητισμός και πολλά άλλα. Το πιο σημαντικό, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι η υγεία και αυτό που έγινε έπρεπε να γίνει για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ελπίζω όλος ο κόσμος να έχει υγεία και είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα, από εδώ και πέρα, θα πάνε καλύτερα! Εγώ δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα με την καραντίνα, είχα παρέα, είχα και την οικογένειά μου. Το μισό διάστημα το πέρασα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο μισό στην Αθήνα. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας.

2. Δεν άλλαξα σχεδόν τίποτα. Μετά την καραντίνα απλά κυκλοφορούσα χωρίς μήνυμα και πιο άνετα στους δρόμους, δίχως περιορισμούς! Επίσης, άρχισα να κάνω κάποια μικροπράγματα γύρω με το άθλημα που αγαπάμε!

3. Είμαστε σε αδράνεια πολύ καιρό, το σώμα είχε συνηθίσει σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Κατά τη γνώμη που είναι καλύτερα που δε συνεχίστηκε το πρωτάθλημα, διότι θα χρειαζόμασταν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για την επανένταξή μας σε δράση. Ισως, επίσης, να είχαμε σοβαρότατους τραυματισμούς σε περίπτωση κάποιας βιαστικής κίνησης! Ανυπομονώ να έρθει η νέα μπασκετική χρονιά! Μου έχει λείψει το παιχνίδι!

4. Οι ομάδες έχασαν αρκετά χρήματα από εισιτήρια, χορηγίες, τηλεοπτικά. Κάθε σωματείο κάνει ξεχωριστή συμφωνία με τους παίκτες του, παίζουν πολλά πράγματα ρόλο! Περιμένω και εγώ να δω τι θα γίνει με τη δική μου ομάδα και τι είδους απόφαση θα παρθεί. Αυτό που όρισε η ΦΙΜΠΑ που ακούγεται αρκετά ώριμο!

Ρούλα Αβραμίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ